Tarbijahinnad kasvasid 6,3 protsendi võrra

ÄP Online 08. august 2001, 00:00

Rahandusministeeriumi hinnangul tõusid tarbijahinnad juulis oluliselt tubakatoodete hinnatõusu tõttu seoses uute aktsiisimäärade rakendamisega. Võrreldes eelneva kuuga kallinesid tubakatooted keskmiselt 4%, keskmine hinnatõus võrreldes juuniga oli 0,3%.

Tarbijahinnaindeksit langetasid mingil määral ühest küljest sõidukaartide hindade langus Tallinna ühistranspordis, teisest küljest aga kaugliinibusside piletite hindade langus seoses riigi suurima kaugvedaja Sebe bussiliikluse ümberkujundamisega. Samuti leidis aset sesoonne piimatoodete hinnalangus (0,6% võrreldes juuniga).

Rahandusministeerium ootab lähikuudel suhteliselt madalat tarbijahindade kasvutempot. Ilmselt on oodata puu- ja köögiviljahindade langust, võimalik on ka kütusehindade alanemine. Tarbijahindu augustikuus mõjutavad oluliselt prügiveo hinnad Tallinnas, mis tõusid kuni kaks korda. Sügisel tõusevad ilmselt ka riiete ja jalatsite hinnad.

Eesti Panga hinnangul hakkab inflatsioonitempo aasta teises pooles sujuvalt alanema. Märke sellest oli juba juulis, kus välishinnasurved olid varasemast nõrgemad ning see koos samaaegse sisemaise hinnakasvu aeglustumisega tõi kaasa inflatsioonitempo alanemise. Aasta-aasta võrdluses aeglustus inflatsioonitempo juulis ligi 0,6 protsendipunkti (juuni 6,9 protsendilt 6,3-le) võrra.

Mõnevõrra alanenud pinged kütuseturul koos dollari odavnemisega mõjutavad tarbijahindu nii eurotsoonis kui ka Eestis. Välissurvete dünaamika viitab sellele, et hinnakasvu kiirenemise haripunkt 12 kuu arvestuses on arvatavasti möödas (II kvartal) ning aasta lõpuni võiks oodata hinnakasvu sujuvamat alanemist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing