Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tax-free üleminekuaeg kahtluse all

Sirje Niitra 08. august 2001, 00:00

Eesti üks võtmeisikuid läbirääkimistel Euroopa Liiduga Alar Streimann ütles juuli viimasel päeval toimunud kohtumisel tööandjate esindajatega, et Eesti ei hakka tax-free kaubandusele üleminekuaja taotlemisega väga peale käima, sest on olulisemaid punkte, mida vaja meie kasuks pöörata ja turism pole ka riigile eriti suur tuluallikas.

Kohtumisel osalenud Eesti Laevaomanike Liidu jurist Mailis Kullerkupp ütles, et talle jäi Streimanni jutust mulje, et maksuvaba kaubanduse pikendamise küsimust ei võeta kuigi tõsiselt ja valitsus selle nimel eriti pingutada ei soovi. ?Mulle jäi küll tunne, et see on esimene asi, millest läbirääkimistel loobuda võidakse,? lausus ta.

Juristi sõnul põhjendas Streimann leiget suhtumist ettevõtjate muresse maksuvaba kaubanduse kadumise pärast sellega, et turism pole Eestis nii suur tuluallikas kui Soomes ja ka laevandusest ei sõltu Eesti majanduses eriti palju.

Kullerkupp pani enda sõnul sellist lähenemist imeks. ?Turism pole ju mingi vahendustegevus, vaid rahvusvahelise teenuse osutamine ja selle kaudu saab tööd suur osa riigi elanikkonnast, riik aga kogub töötasult makse,? selgitas ta. Mis laevaomanikesse puutub, siis nemad tasuvad meremeeste palga pealt ka sotsiaalmaksu, ehkki nende ravi eest välismaal maksavad iga kord eraldi, lisas ta.

Laevaomanike Liidu president ja Hansatee nõukogu esimees Toivo Ninnas, kes nüüd istub ka Tallinna abilinnapea toolil, ütles, et pärast peaministri lubadust ja valitsuse kevadist otsust panna tax-free üleminekuaeg läbirääkimislauale, mõjus Streimanni jutt, mis talle meili teel edastati, külma du?ina. Tema sõnul on maksuvaba kaubanduse säilitamine Eesti merendusele elu ja surma küsimus ja seda ei saa nii kergelt võtta.

Eesti Turismifirmade Liidu president Daisy Järva ütles, et Eesti riigiametnikel oleks juba aeg mõista, et turism ei tööta iseenda tarvis, vaid toidab kogu teenindust ja infrastruktuuri ehitajateni välja. Eelmisel aastal andis turism koos transpordiga riigi sisemajanduse kogutoodangust umbes 14 protsenti. Kui siia lisada laevanduse umbes 9 protsenti, saame neljandiku. Järva avaldas kartust, et kui meie lõunanaabrid lätlased oma sadama tööle saavad, läheb suur osa turistidest meilt ära.

Streimann ütles, et 31. juuli kohtumise näol tööandjate esindajatega oli tegu avameelse vestlusega ja osaliselt on teda valesti mõistetud. ?Minu sõnum oli, et tax-free näol on tegu raske ja väga delikaatse küsimusega ja Eestil ei ole võimalik sel sügisel kokkulepet saavutada,? selgitas ta. Soome argumente ei saa tema sõnul Eesti kasutada seetõttu, et Ahvenamaal moodustab laevandustulu üle poole sealsest SKTst.

Streimann ütles, et tax-free?le üleminekuaja küsimist pole keegi päevakorrast maha võtnud ja sellekohane taotlus on endiselt laual. ?Majanduslikud kaalutlused näitavad, et probleem võib tax-free kaubanduse kadumisel tekkida, aga kui suur see on, ei oska keegi täna öelda,? lausus ta ja lisas: ?Loodame, et saame sügisel piisavad argumendid, mis võimaldavad meil tõestada, et kahjud on piisavalt suured.? Seejuures loodab Eesti läbirääkimisdelegatsiooni asejuhataja enda sõnul ka ettevõtjate abile. Kõige kindlamaks argumendiks üleminekuaja küsimise poolt pidas ta Eesti laevanduse konkurentsivõime säilitamist, samas oli ta seda meelt, et konkurentsi peatüki all pole võimalik seda käsitleda.

Mai lõpul otsustas valitsus pärast pikki vaidlusi asuda läbirääkimistel Euroopa Liiduga taotlema tax-free kaubandusele 6,5 aasta pikkust üleminekuaega. Teede- ja sideministeerium oli taotlenud kümne aasta pikkust üleminekuaega.

Laevanduspoliitika 2000?2004 järgi väheneb reisijate arv maksuvaba laevakaubanduse kaotamise korral Soome ja Rootsi liinidel 30 protsendi võrra. Tax-free kaubandus moodustab laevafirmade tuludest kuni 70 protsenti ja selle lakkamisel tõusevad piletihinnad kuni kaks korda, mis omakorda vähendab oluliselt laevareisijate hulka.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing