Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Päikeseline Itaalia kutsub
Mõnest vihmasagarast hoolimata on ilmad harukordselt soojad ja hing ihkab maitsta suviselt kergeid veine. Parim lahendus on rännata Itaaliasse, lähemale Rooma linnale ja sealt edasi veel lõunasse.
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2000 ? Marche piirkonna Jesi linna järgi on see ?Verdicchio? viinamarjast valmistatud vein saanud oma nime. Pilkupüüdvaks teeb veini ka amforakujuline pudel.
Kahvatu õlgkollase värvusega, milles veidi rohelist helki. Aroom hästi rohune; tunda ka värske juustu, kastani ja trühvli nüansse. Suviselt värske vein, mille järelmaitses tugev mõrusus. Sobib hästi pehmete juustude, nagu mozzarella, õlikastmes mereandide, valge kala roogade ning jahutoodete ? pastad, pitsad, lasanje, pirukad ? juurde. Mõrudest asjadest, pähklid jne, peaks hoiduma. Serveerimistemperatuur 10?12 kraadi. Aperitiivi puhul 8?10 kraadi. Poehind 80 krooni. Muuseas, veini tootja Caldirola on ühe Itaalia jalgratta profimeeskonna peasponsor.
Montepulciano d?Abruzzo La Rovere 1999 ? Marche piirkonna naabruses, sisemaal asuva Abruzzo kuulus punane vein. Parimad põllud asuvad Teramo linna ümbruses. Telliskivipunane, õrnalt sinakas. Vein on juba küpsenud ja praegu parim aeg tarbimiseks. Aroomis tugev karamelline vaarikas, kerge lagrits ning vaigu ja suitsu nüanss. Klaasis, avanedes, lisandub maasikas. Maitse mahlane, marjane. Järelmaitses veidi mõru lagrits. Mõnus kerge suvevein, mida peaks jooma veidi jahutatult 14 kraadi juures mahedate juustude ja erinevate pastaroogadega. Sobib sama hästi suviseks seltskonnaveiniks. Poehind 86 krooni.
Montepulciano D?Abruzzo Dario D?Angelo 2000 ? Sama piirkonna teise tootja vein, mis ka noorem. 2000. aasta lõikus on tunduvalt intensiivsema punase peedi värvusega. Aroom hästi kontsentreeritud; värske vaarika, suitsu, vaigu ja vaevumärgatava lagritsa nüanssidega. Keskmise täidlusega, rohkem toiduvein. Maitses roheline marjasus, roheline pipar, tuntav park. Sobilik tugevamate juustude, sealiha, mahlase pooltoore grill-liha ning vürtsiste pitsade kõrvale. Pärast aastast küpsemist muutub vein märgatavalt ümaramaks. Serveerida 17?18 kraadi juures. Poehind 98 krooni.
Autor: Rein Kasela