Telekom jätab Eestisse kavandatust vähem raha

Viktoria Korpan 13. august 2001, 00:00

ASi Eesti Telekom finantsdirektor Krister Björkqvist ütles reedel, et Eesti Telefoni nõukogu otsustas vähendada tänavu tehtavate investeeringute mahtu. ET investeeringud kahanevad 100?200 miljoni krooni võrra, täpsemat numbrit ei ole Björkqvist välja öelnud.

?ET esimese poolaasta tulemused ei olnud nii head,? põhjendas Björkqvist ET nõukogu otsust investeeringute vähendamise kohta. ?Kui firma nii palju kasumit ei teeni, peab vaatama, kuidas teda efektiivsemaks muuta. Vähendame natuke siit ja natuke sealt, kuid investeeringud ADSLi jäävad samaks, sest Eesti Telefoni ADSL on väga edukas.?

Björkqvisti sõnul pidanuks Eesti Telekom investeerima sel aastal kokku 1,3 miljardit krooni, ET osa sellest oli esialgse plaani järgi 800 miljonit krooni, investeeritakse aga 600?700 miljonit. ?Aga see on ka suur summa, küsige, kui palju investeerivad ET konkurendid,? märkis Björkqvist.

Björkqvist lisas, et otsust mõjutas ka veebruaris vastuvõetud telekommunikatsiooniseaduse muudatus, mille kohaselt on kohaliku taseme sidumishind peaks olema 15 protsenti riigisisese kõne tasumäärast. Eesti Telefoni hinnangul on selline muudatus taunitav.

?Olen kohtunud juulis Londonis meie investoritega, nemad ei ole päris õnnelikud, kuidas asjad käivad ja valitsus surub meile seadusega sidumistasude suurust peale,? ütles Björkqvist. ?Nende tasumäärade kohaselt peame me teenust kahjumiga osutama.?

Eesti Telefoni teise suurema konkurendi ASi Uninet juhatuse esimees Markus Nisula sõnas, et sidumistasud on teema, mille üle kõige rohkem vaieldakse ka mujal maailmas ja mis paneb konkurentsi paika.

?Teatamine investeeringute vähendamisest kõlab ähvardusena, aga tegelikult ei ole midagi hullu juhtunud,? lausus Eesti Telefoni konkurendi ASi Tele2 Eesti juhatuse esimees Ivar Lukk. ?See on normaalne turu avanemise protsess. Kui mina oleksin Eesti Telefoni juhatuses, paneksin kogu energia sellesse, kuidas muuta ettevõte efektiivsemaks.?

Lukk ei soovinud öelda, kui palju Tele2 tänavu Eestis investeeris.

?Eesti Telefon hakkas lihtsalt raha lugema,? kommenteeris uudist investeeringute vähendamisest teede- ja sideministeeriumi pressiesindaja Aap Tänav. ?Eesti Telefon pidi tegema investeeringuid kontsessioonilepingu ajal, nüüd ongi õige aeg neid vähendada.?

Tänav ütles, et otsus investeeringute vähendamisest ei vabasta Eesti Telefoni kontsessioonilepingu asemel sõlmitud leppes olevate kohustuste täitmisest.

?Eesti Telefon peab Eesti telefoniseerima ja digitaliseerima ja kui ta ei täida oma kohustusi, järgnevad sanktsioonid, rahalised trahvid,? sõnas Tänav.

Sügisel on oodata muudatusi ka Eesti Telefoni juhatuses. ASi Eesti Telefon avalike suhete juht Piret Mürk kinnitas, et Eesti Telefon saab uue juhatuse liikme. ?Juhatusse lisandub üks uus juhatuse liige,? sõnas ta, kuid ei soovinud rohkem sel teemal kommentaare jagada.

Eesti Telekomi esimese poolaasta äritulud kasvasid kokku üheksa protsendi võrra 2,1 miljardile kroonile, puhaskasum vähenes aga kaheksa protsendi võrra 499 miljonile kroonile. 2000. aastal oli Eesti Telekomi esimese kuue kuu puhaskasum 541 miljonit krooni. Eesti Telefoni tulud olid tänavu esimesel poolaastal 1,5 miljardit krooni, tulud kasvasid 2000. aasta sama perioodiga võrreldes 11 protsenti. Firma puhaskasum kahanes aga 39 protsenti 147 miljonile kroonile.

Esimesel poolaastal investeeris Eesti Telefon 292 miljonit krooni.

Mullu investeeris Eesti Telekom kokku ligi 1,4 miljardit krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing