Euroopa Liiduga ühinemise vastane on vaene ja väheharitud

13. august 2001, 11:29

Euroopa Liiduga ühinemise kõige tõenäolisem vastane on vaene, vanemaealine, väheharitud ja maal elav inimene, näitas Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituudi (RASI) analüüs.

?Avaliku arvamuse küsitluse analüüs näitab, et inimesed tegelikult nõustuvad sellega, et EL kiirendab arengut, annab tugevama välise julgeoleku jne. Tädi Maalile ei ole vaja enam selgitada, et EL on Eestile kokkuvõttes kasulik, sest ta teab seda isegi,? ütles RASI direktor Raivo Vetik.

Kuna ELiga liitumine mõjub inimeste arvates Eestile tervikuna ja ka nendele endile pigem hästi, siis tuleb Vetiku sõnul kasvanud euroskeptitsismi põhjusi otsida laiematest ühiskondlikest protsessidest.
?Esiteks on liitu suhtumine lahutamatult seotud arvamusega võimukandjatest,? ütles Vetik.

Teine euroskeptitsismi põhjus on RASI hinnangul viimase aastakümne üldise edu eest makstud kõrge sotsiaalne hind. ?Mitmed uuringu tulemused annavad tunnistust sellest, et ELiga ühinemise vastu on eelkõige need sotsiaalsed rühmad, kellel on tänases Eestis kõige raskem toime tulla,? märkis Vetik.

Enim on ELi vastaseid pensionäride hulgas, mida seletab osalt muidugi vanemate inimeste üldine umbusk kõigi uuenduste suhtes. Ka töötud ja kodused on keskmisest sagedamini ELiga ühinemise vastu. ?ELi vastane on kõige tõenäolisemalt vaene, vanemaealine, väheharitud ja maal elav inimene,? seisab RASI analüüsi kokkuvõttes.

Kolmandaks on euroskeptitsism valdav inimeste seas, kelle huvi ja teadmised Euroopa Liidust on väga napid. ES Turu-uuringute ASi poolt tänavu juunis läbiviidud küsitluses ei teadnud viiest vastajast neli ELi liikmete arvu, üle poole vastajatest ei teadnud ELi eesistujamaad ega Euroopa Komisjoni asukohalinna. ?Mida rohkem on inimestel teadmisi Euroopa Liidust, seda suurem on toetus liitumisele,? tõdes Raivo Vetik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing