Akadeemikud: riiki juhib pimedus ja vastutamatus

17. august 2001, 08:23

Postimees/Luup küsis kõigilt 36 akadeemikult, kes juuni keskel üllitasid avaliku kirja elektrijaamade erastamisest, kas valitsejad on kuidagi nende hoiatust kuulda võtnud. Vastustest joonistub välja masendav reaalsus, kirjutab Postimees.

?Ärgem lubagem korrata ajaloolist viga - ärgem laskem 25. augustit 2001 kujuneda 23. augusti 1939 majanduslikuks analoogiks,? lõppes Eesti tippteadlaste kiri.

Pikemalt tutvustab tippintelligentsi arvamust tänane Luup. Vastuste täistekstid on kättesaadavad Postimehe võrguväljaandes.

?Kui Andres Tarandi aus vastus, et ta pole meie avalduses kõne all olnud dokumente lugenud, välja arvata, pole tagasisidet olnud,? tõdeb ühtaegu nii Eesti Teaduste Akadeemiasse kui Rootsi Kuninglikku Teaduste Akadeemiasse ja Erfurti Teaduste Akadeemiasse kuuluv Biokeskuse direktor Richard Villems.

Akadeemikud kinnitavad nagu ühest suust, et valitsejad pole nende hoiatusele reageerinud. ?Meie kirjas toodud seisukohti pole ümber lükatud, on piirdutud väidetega ? la ?vastavad dokumendid on konfidentsiaalsed? või ?akadeemikud pole asjast aru saanud,? kinnitab akadeemik Ülo Lepik.

?Kaldun arvama, et valitsus kardab avalikustamist ning eelistab akadeemikute ajupotentsiaalile hirmkalleid välismaiseid konsultatsioonifirmasid, kes annavad eelise rahvusvaheliselt tagaotsitavatele kriminaalkurjategijatele,? leiab Lepik.

Akadeemik Hillar Aben, ühtaegu nii Euroopa Teaduste ja Kunstide kui ka Soome Tehnikateaduste Akadeemia liige märgib: ?Mul on tunne, et valitsus on läinud edevaks välismaalt tuleva kiitmise tõttu ning tal puudub enesekriitika. Kui ametis peetakse rumalaid otsuseid tegevaid ministreid, pole teadlaste arvamuse ärakuulamisest mõtet rääkidagi.?

?Kuigi tippteadlane on tippasjatundja kitsas valdkonnas, tänu kutseala iseärasustele, on tal väga hästi välja arendatud probleemide analüüsi, lahenduste sünteesi ja võimalike tulemuste prognoosi võime,? selgitab nii Eesti kui Soome Inseneriteaduste Akadeemia akadeemik Olav Aarna. ?Seetõttu on väga mõtlematu ignoreerida erinevate alade tippteadlaste kollektiivset arvamust.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing