EPL: Tarand võinuks olla valimiste peafavoriit

17. august 2001, 08:09

Teistsuguse taktika korral olnuks Mõõdukate esimehe kohalt hiljuti Toomas Hendrik Ilvesele ruumi teinud Andres Tarand täna presidendivalimiste favoriit. Kuid rahva seas üpris populaarse mehe mahamängimises saavad Mõõdukad süüdistada vaid iseennast, kirjutab Eesti Päevaleht tänases juhtkirjas.

Vahetult enne 1999. aasta oktoobrikuu kohalike omavalitsuste valimisi oli Andres Tarand rahvaküsitlustes kõige populaarsem presidendikandidaat. Septembris 1999 tahtis teda järgmise presidendina näha 17% elanikest, millega ta edestas nii Edgar Savisaart (15%) kui ka Toomas Savi (11%).

Kuid erinevalt Keskerakonnast ja Reformierakonnast otsustasid Mõõdukad lõigata Tarandi hetkel populaarse isiku kaudu ka erakonnale kohalikel valimistel profiiti. Linnakodanikele jäi seda aktsiooni meenutama presidendikandidaadi näopildid prügikastidel.

Kampaania Mõõdukatele kohalikel valimistel edu ei toonud ? täielikult häviti Tallinnas ja Tartus ning ka üle kogu Eesti oli tulemus üpris kehv. See ei luba Mõõdukatele täna ka valimiskogus kuigi suurt lootust hellitada.

Kuid mitte ainult erakond, vaid ka Tarand ise sai kampaaniast ja liig varajasest presidendikandidaadina presenteeritusest kannatada ? aasta pärast, septembris 2000 oli Tarand langenud 10protsendilise toetusega jagama Arnold Rüütliga juba kolmandat-neljandat kohta. Eespool olid Savisaar ja Savi.

Kui Mõõdukad jätnuks Tarandi 1999. aasta kohalike omavalitsuste valimistel Kadriorgu pürgijana esitlemata, võinuks ta täna olla presidendivalimiste suurfavoriit. Tõenäoliselt poleks Isamaaliit sel juhul ka Peeter Tulviste kandidatuuriga välja tulnud, kellele Tarand lubab nüüd Mõõdukate toetuse anda. Tõenäoliselt tulnuks hoopis Isamaaliit ühel hetkel oma häältega Tarandi seljataha.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing