Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Hispaania veiniväljadel
Kuulsa turismimaa Hispaania veinid on meil tuntud juba aastaid. Poelettidelt võime leida väga erineva tasemega veine, mis iseloomustavad hästi eri maakondade toodangut.
Püreneede jalamil paikneva ajalooliselt kuulsa Navarra piirkonna parimad põllud on Pamplona linna ümbruses, mis on eeskätt kuulus linnatänavail toimuva härgade võidujooksu poolest.
Navarra veinid hakkavad muuseas üha enam konkurentsi pakkuma oma naaberpiirkonna Rioja veinidele.
Kahvatukollase värvusega noor vein. Aroomis võimutsevad vanilje, magus kollane õun, aprikoos, viigimari, pähkel, vürtsid.
Ananassinüanss annab värskust, veidi on tunda ka nelki ja mangot. Vein on ka küpsenud mõnda aega Prantsuse tammedest vaadis, mille kohta on märge etiketil.
Ka maitses tunneme kõigepealt vaniljet, siis mineraalsust, kollaseid puuvilju, õlisust ja pähklit. Järelmaitse on tugevalt vürtsine, sisaldades nelki, muskaati.
Selline jõuline vein sobib hästi punase kala roogadega, mille kastmetes on kasutatud majoneesi.
Samuti linnu- ja sealihapraadide kõrvale, lisanditena küpsetatud kollane õun, virsik ja ananass. Serveerida 10?12 kraadi juures. Poehind 160 krooni piires.
See ?Cabernet Sauvignoni? ja ?Tempranillo? viinamarjadest valmistatud vein on ilusa küpse punase värvusega. Aasta küpsemist vaheldumisi Ameerika ja Prantsuse tammest vaatides toovad aroomis esile mustsõstra, üleküpsenud maasika, vanilje ja musta ploomi komponendid. Lisaks veidi ka magusat lagritsat ja suitsu.
Keskmise täidlusega veini maitses on tunda tumedaid marju ja vürtse. Järelmaitses esineb mõnus tammevürts.
Vürtsikas maitsestatud sealiha, küps loomaliha ning kodu- ja metslinnupraad sobivad hästi kokku selle veiniga. Serveerida 18?19 kraadi juures. Poehind 140 krooni piires.
Autor: Rein Kasela