Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Vene kunstnike tööd Helsingis

ÄP 24. august 2001, 00:00

Populaarses Helsingi kultuurikeskuses Valkoinen Sali on kuni 23. septembrini avatud näitus kuulsate vene kunstnike maalidest. Näituse ekspositsioon pärineb Kiievi Vene Kunsti Muuseumi tuntud kogudest.

Vene kunsti kuldaja (1850?1900) töid näeb Soomes esmakordselt. Näituse kõlavaim nimi ning enim eksponeeritud kunstnik on metsateemaliste maalidega tuntuks saanud Ivan ?i?kin. ??i?kini metsapildid on nii tõetruud, et sõõrmeisse tungib sambla lõhn,? kirjutab üks kunstniku piltidest lummatud kriitik. Tõepoolest, ?i?kin teab, kuidas vaatajat võluda ? oskuslikult edasi antud valguse ja varjude mäng ning meisterlik tehnika loob raamid kordumatule värvitunnetusele. Ka on valges saalis väljas ?i?kini seni vähe nähtud, aga sarnaselt maalidega ülima täpsusega teostatud joonistused.

Lisaks on näitusel üles pandud Levitani, Rerichi, Savrasovi, Kramskoi, Geni, Kuindzini ja teiste tunnustatud meistrite tööd. Kiievi kunstimuuseumi väljapanek on soomlastele oluline ka seetõttu, et paljud kuldaja kunstnikud maalisid oma pilte Karjalas. Helsingi näitusel võibki avastada enese jaoks nii karelianismist ehk Karjala idüllist kui ka vene külaelust ja loodusest inspireeritud maale.

Kuulsate vene kunstnike maalid
Helsingi kultuurikeskus Valkoinen Sali
Aleksanterikatu 16
kuni 23.09.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:10
Otsi:

Ava täpsem otsing