Elcoteq Eesti töötajaid ootab koondamine

Sirje Rank 28. august 2001, 00:00

Kontserni asutaja Antti Piippo lahkus aga eile ajutiselt Elcoteqi juhatuse esimehe kohalt, kuni politsei selgitab tema suvilas augusti algul toimunud intsidendi üksikasju.

Börsile saadetud teate järgi koondab Elcoteq praegusest 9500 töötajast veel 1500, lõpetab tegevuse Poolas ning vähendab töötajate arvu Eesti, Ungari ja Mehhiko tehastes. Varem on Elcoteq teatanud koondamistest Soomes ja Saksamaal. Kokku loodab Elcoteq abinõudest säästu 16 miljonit eurot ehk 250 miljonit krooni aastas.

Eestis on Elcoteqi plaan viia tegevus ühte kohta ning jätta kevadel valminud uus tehas paremaid aegu ootama. Tallinna tehase 2400 töötajast koondatakse veel enne aasta lõppu 400 peamiselt tähtajaliste töölepingute lõpetamisega.

Poolas peab Elcoteq praegu 240 Wroclavi tehase töötajaga töölepingute lõpetamise läbirääkimisi, kuna tootmine viiakse täies mahus üle kontserni Ungari tehastesse. Uue tehase ehitus Poolas küll lõpetatakse, kuid hoone läheb müüki. Ungaris on Elcoteqil plaanis koondada 2400 töötajast 200, Mehhikos 800 töölisest 100.

Elcoteqi Helsingi tehas on juba suletud ning tegevus üle viidud Lohjasse ja Vaasasse, kus omakorda on plaanis tootmist vähendada. Edaspidi saavad Lohjast ja Elcoteqi Saksamaa tehastest rohkem tootearendusele orienteeritud keskused.

?Need abinõud viivad Elcoteqi tootmisvõimsused ja tegevuse vastavusse praeguse ning lähiajal oodatava nõudlusega,? ütles pressiteates Elcoteqi president Hannu Bergholm. ?See parandab kontserni finantsnäitajaid, kahjustamata meie võimet täita klientide tellimusi, kui nõudmine taas kasvama hakkab.? Firma prognoosib kasvu taastumist tuleval aastal.

Tootmise laiendamist jätkab Elcoteq Hiinas, kus aasta lõpuks on kavas 1750 töötajale tööjõudu lisaks palgata.

Kavandatud abinõude ühekordsed kulud kajastuvad Elcoteqi kolmanda kvartali tulemustes. Neljandas kvartalis peaks kokkuhoiu mõju juba välja paistma, täisefekti loodab Elcoteq tuleva aasta algusest.

Läinud nädalal kukkus Elcoteqi aktsia 7,8, kannustatuna lisaks majandusprobleemidele kontserni juhi Antti Piippo ümber lahvatanud skandaalist. Piippo suvilas augusti algul toimunud pidu läks sedavõrd ägedaks, et kohale tuli politsei ning kaks osalenud daami esitasid Piippo suhtes kallaletungikaebuse. Neljapäeval eitas Piippo toimunut. Päev hiljem võttis ta juhtunu omaks, kuid teatas, et oli ise kallaletungi ohver ning kaebas omakorda daamid kohtusse.

Kui Helsingin Sanomat loost kirjutas, kukkus niigi surve all Elcoteqi aktsia kahe aasta madalaimale tasemele ? 5,3 eurole (82,9 krooni). ?See kahetsusväärne lugu puudutab vaid mu isiklikku elu,? ütles Piippo oma eilses avalduses. ?Kuna aga paistab, et minu eraelu ja Elcoteqi juhtimine on väljastpoolt hindajatele lahutamatu, pean vajalikuks firma juhtimisest eemale tõmbuda.?

Piippo on Elcoteqi asutaja, selle peamine omanik ning juhatuse esimees. Ühtlasi on ta Soome üks rikkamaid mehi ning lugupeetumaid ettevõttejuhte. Piippo tagasiastumine tuleb ajal, mil Elcoteq otsib tegevjuhti Tuomo Lahdesmäki asemele, kes augusti algul pärast pettumust valmistanud tulemusi tagasi astus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing