Toomas Tool: majavalitsuste omanikfirma on tagatud 30 mln garantiiga

Raimo Ülavere 04. september 2001, 16:04

Kalanduse Maja ASi kaudu kevadel Tallinna kaheksa kinnisvarahaldusfirma omanikuks saanud Toomas Tooli sõnul tagab omanikfirma pankroti korral linnale teenuse jätkumise Ühispanga garantii, mille pank väljastas 30 miljoni krooni suuruse deposiidi vastu, kirjutab EPL Online.

Eesti Ühispanga nõukogu endise liikme Toomas Tooli sõnul maksab Ühispank Kalanduse Maja aktsiaseltsi pankroti puhul Tallinna linnale välja kõik erastamislepingust tulenevad nõuded.

'Siis ei saa mitte midagi linna jaoks. Lepingus on panga garantii. Ühispank maksab välja 80 miljonilise garantiideposiidi arvelt, mille alusel pank garantii väljastas,' ütles Tool. Ta ei täpsustanud, kelle deposiidiga on tegemist.

Kolmes paketis kaheksa kinnisvarahaldusfirmat ostes kohustus Kalanduse Maja AS kevadel tagama majavalitsuste töö jätkumise, ent nende ettevõtete pankroti korral enne järgmise aasta lõppu kohustus ostja maksma Tallinna linnale leppetrahve kuni 30 miljonit krooni.

Samas kohustus linn erastamata eluruumide maksujõuetute elanike eest ise haldusfirma arveid tasuma või elanikud välja tõstma. Linna ettevõtlusameti esindaja Charlie Viikbergi sõnul võib kogusumma ulatuda kuni 30 miljoni kroonini. ?Seda kõige halvemal juhul, kui ühtegi arvet ei õnnestu välja nõuda,? ütles Viikberg. Muid tagatisi tema sõnul linn majavalitsuste ostjale ei jaganud.

Tool lükkas tagasi väite, nagu pumpaks Kalanduse Maja AS-i Esmar abil majavalitsustest raha välja.

?Kui ainuüksi Pae Kinnisvarahalduse võlg Tallinna Soojusele on 24 miljonit krooni ja majavalitsused on pankrotis, kuidas saab siis sealt raha välja kantida,? esitas Tool retoorilise küsimuse.

Tema sõnul müüsid kaks majavalitsust, Priisle Kinnisvarahaldus ja Pae Kinnisvarahaldus oma administratiivhooned ASile Esmar, kuna need firmad on pankrotis ega vaja administratiivhooneid.

EPL OnlineŽi Intervjuu Tooliga on ajendatud eilsest Äripäevas ilmunud <#artiklist=http://www.aripaev.ee/1988/uud_uudidx_198801.html>. Äripäeva käsutuses olevatele dokumentide järgi võttis Tool enne majavalitsuste ostu Ühispangast kaks laenu kokku 55 mln krooni ulatuse ning tagas need pärast majavalitsuste endi omanduses olnud varaga.

?Seitse nädalat pärast laenu vormistamist müüs Toomas Tool ühe Priisle Kinnisvarahaldusele ja ühe Pae Kinnisvarahaldusele kuuluva hoone kokku 11,5 miljoni krooniga ASile Esmar ehk sisuliselt iseendale. Kokku 11,5 miljonit krooni maksvad majad panditi sama ostu-müügi- ja pandilepinguga Esmari 40 miljoni kroonise laenu katteks edasi Ühispangale. Esmarilt Pae KVH-le hoonete müügist laekunud raha laenas Tool iseendale edasi. Täpsemalt enda ja Rait Lukase firmale Steveni Toidukaupade AS. 8,2 miljoni kroonine laenuleping vormistati juunis? kirjeldas Äripäev ühte tehingutejada.

?Mina ei tea, kuidas saab pangast ilma tagatiseta laenu. Mina igatahes ei saa,? nentis Tool.

?Esmar ostab kinnisvara. Firmal on 140 miljoni krooni eest kinnisvara. Me oleme võtnud Ühispangalt laenu ja võtame ka edaspidi. Bilansimaht on 140 miljonit. Firma eelmise aasta tegevuskasum oli 6-7 milonit krooni. See on normaalne tegevus,? ütles Tool.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing