Hewlett-Packard läheb riskile

Sirje Rank 06. september 2001, 00:00

Teatele järgnenud börsipäeva lõpetas Hewlett-Packardi (HP) aktsia lõpuks 19protsendilise kukkumisega 1992. aasta tasemele ning Compaq 10protsendilise langusega, kui Wall Streeti investorid hindasid tehingu ?uue alguse? asemel pigem kahe raskustes firma sundsammuks rasketel aegadel.

HP naisjuhile, Carly Fiorinale, ennustab Briti ajaleht Financial Times aga firma eduka restruktureerimise korral sektori languses ala suurimat ülevõtutehingut juhtides kohta maailma juhtimisala superkangelaste hulgas, keda pole palju.

Ühinemise järel saab HPst suurim personaalarvutitootja maailmas. Seda ajal, mil nõudlus väheneb ning arvutist on saanud laiatarbekaup, kus vaid vähestel õnnestub kasumit teenida. Teises kvartalis kahanes arvutite müük suurimal turul USAs 6,1 protsenti ning esimest korda 15 aasta jooksul kogu maailmas 1,9 protsenti. Nüüd ennustatakse hinnakonkurentsi levikut ka serverite ja IT-teenuste alale.

Nii HP kui Compaq on kaotanud personaalarvutite alal turuosa senisele turuliidrile Dellile, millel on tänu efektiivsele logistikasüsteemile ning vahendajateta turundusele arvutitööstuse kõige madalamad kulud. Isegi langustrendis on Dell edukalt müüki suurendanud ? teises kvartalis kasvas müük 15,2 protsenti, samal ajal kui Compaqi arvutite müük kahanes 17 protsenti ja HP müük 18,3 protsenti. Sama seis on rahvusvahelisel turul.

Turu-uuringute firma Gartner andmeil müüsid HP ja Compaq teises kvartalis kokku 5,4 miljonit arvutit, Dell 4 miljonit. Aastaga on Dell oma müüki kasvatanud 20 protsenti, samal ajal kui Compaqi ja HP arvutite müük on vähenenud vastavalt 14 ja 8,5 protsenti. Kunagi eduka Gateway tulemused olid aga sedavõrd kehvad, et firma otsustas lõpetada tegevuse Aasias ja Euroopas ning veerandi töötajatest koondada.

Delli efektiivset mudelit on teistel raske üle võtta, sest näiteks HP vajab vahendajaid oma muude toodete, näiteks printerite turustamiseks.

Nii HP kui Compaqi arvutitootmine on kahjumis. Kasvu loodab Carly Fiorina edaspidi IT-teenuste ning ettevõtete arvutivõrkude serverite tootmise suurendamisega, kus kasumimarginaalid on kõrgemad. Kokku kuulub ühendfirmale praegu 37 protsenti serverite turust.

Lähenemine pole uudne, ka maailma suurim arvutifirma IBM on vähendanud personaalarvutite osa ning panustanud teenustele ja mäluseadmetele.

IBMil moodustavad IT-teenused 36 miljardit dollarit ehk 40 protsenti tuludest. HP-l ulatub teenuste osa 15 miljardile dollarile, moodustades 17 protsenti tuludest.

Mullu üritas HP edutult osta audiitorfirma PricewaterhouseCoopers konsultatsiooniteenuseid. Compaqil ebaõnnestus aasta alguses sarnane plaan firmaga Proxicom.

Analüütikute hinnangud HP ja Compaqi ühinemisele on vastuolulised. Ühed näevad selles sajaprotsendilist kaitsemanöövrit, teised riskantset, kuid lootustandvat märki tehnoloogiasektoris alanud konsolideerumisest, millelt võib oodata uut kasvu.

Konkurentide aktsiad läksid uudise peale tõusule, sest ühinemisele keskendudes võib HP osa turust kaotada.

HP ja Compaqi ühinemise peavad veel kinnitama konkurentsiametnikud. USAs tehingule takistusi ei nähta, ehkki HP arvele langeks kaks kolmandikku personaalarvutite jaemüügist.

Et USA firmad müüvad suure osa toodangust Euroopas, peavad oma sõna ütlema ka Brüsseli konkurentsiametnikud, kes alles juulis peatasid kahe USA firma General Electricu ja Honeywelli ühinemiskava. Seekord ei tohiks sarnaseid probleeme tekkida.

___________________________________________

05.09.2001 Arvutihiiglased ühinevad

05.09.2001 IT-firmasid jääb Eestis vähemaks

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:51
Otsi:

Ava täpsem otsing