Uus prügila kergitab prügiveo hinda

ÄP Online 06. september 2001, 00:00

Praegu maksab see 50-70 krooni. Teeoru andmetel moodustab ladustamisteenuse hind prügiveo hinnast kolmandiku.

Klientide kaotamist Teeorg ei karda, sest prügi äravedamisel alternatiive pole. Ka on alust arvata, et praegu Harju maakonnas asuvad väiksemad prügilad edaspidi suletakse, mis sunnib ka väiksemaid ja seni odavamat teenust pakkunud firmasid jäätmeid uuele prügimäele ladustama.

?Seega korrastab uue prügila avamine Tallinna piirkonna prügiveoturgu,? sõnas Teeorg.

Eile Jõelähtmes kopa maasselöömisega pidulikult avatava Tallinna uue prügila projekti kogumaksumus on ligi 900 miljonit, investeeringute maht kuni prügila avamiseni üle 200 miljoni krooni. Projekti kestvus on 60 aastat, sellest 40 aastat on aktiivne tegevus ja 20 aastat järeltööd.

Tallinna uue prügila valmimine järgmisel aastal tõstab ladustatava prügi hinna kahekordseks. ?Kui praegu maksab olmejäätmete ladustamine Pääsküla prügilas koos käibemaksu ja saastetasuga 210 krooni tonn, siis uue prügila hind tuleb umbes kaks korda kõrgem,? ütles Tallinna Prügila juhatuse liige Jaan Soots. Ladustamine täpne hind selgub järgmise aasta alguses ja see peab katma nii prügila jooksvad kulud kui investeeringud.

Praegust Pääsküla prügilat haldava Tallinna Jäätmekeskuse AS juhatuse liikme Rein Pillerpau väitel on firma puhaskasum olnud umbes kolmandik käibest. Eelmisel aastal oli firma käive 22 miljonit krooni.

?Prügimajandus on väga kasumlik ettevõtmine,? rääkis ta. ?Kui prügitonni ladustamishinnale lisada 5 krooni, tõuseb näiteks Pääsküla-taolise mahuga prügilast aastas saadav kasum miljoni krooni võrra.?

Praegu on Pääskülas ladustatava olmeprügi tonni hinnaks 210 krooni, mis on vähemalt poole võrra madalam järmise aasta keskpaiku avatava uue prügila hinnast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:51
Otsi:

Ava täpsem otsing