Kõige tähtsam on mitte üle reageerida

13. september 2001, 00:00

Aktsiaturu ajalugu on paratamatult ka kriiside ajalugu. Kriisid olid, on ja jäävad. Kuidas neile reageerida? Kõige tähtsam ? ise mitte üle reageerida. Veel enam ? teiste ülereageeringu arvelt võib teenidagi.

Ajalugu on näidanud, et tõsiste finants- või poliitilistele kriisidele järgnenud ülereaktsioonile aktsiaturul on järgnenud keskmiselt 25?35 tõus järgneva aasta-kahe jooksul. Enim alla müüdud aktsiasektorite seas mitu korda enamgi.

Karta võib, et allamüümispaanikaga kaasa minejad kokkuvõttes hävivad. Parem strateegia on mitte müüa. Veelgi parem strateegia võib olla osta enim allamüüdud sektoreid.

Karta on, et võivad langeda kindlustus, pangad, lennuliinid, hotellindus. Tavatarkuse korrutajad soovitavad osta naftasektorit. Tuletan meelde, et aktsia ?teoreetiliselt õige? hind saadakse diskonteerides ettevõtte pikaajalisi kassavoogusid. Kas need muutuvad oluliselt ? kahtlen. Tekkida võiv turuanomaalia võib osutuda heaks ostukohaks.

Mitmed kommentaatorid prognoosivad toimunu tagajärjel USA majandusprobleemidest ülesaamise pikenemist. Kahtlen. Probleem nr 1 USAs on nõudluse puudus. Eriti investeerimiskaupadele. Esilekerkinud uute julgeolekuprobleemide lahendamine, esiletulnud kommunikatsiooniprobleemid, pluss FEDi poolt pakutav likviidsus võivad mõjuda hoopis vastupidiselt. Kardetud naftahindade tõus ja selle mõju? Harvardi MBA haridusega Bush ja tema meeskond oskavad ilmselt eristada rahva hetkeemotsioone ja USA pikaajalisemaid huvisid.

LHV Direkt 12.09.2001

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing