Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Traditsioonide erinevused
Et Marqués de Cacerese veinikelder on võtnud suunaks valmistada Bordeaux? stiilis veine,
on võimalus võrrelda selle keldri veine Navarra tuntud Julian Chivite veinikeldri traditsioonilise bodegas? stiiliga.
Õlgkollane, kuldse läikega vein. Märge ?Crianza? etiketil näitab, et see ?Viura? ja vähesel määral ?Macabeo? marjadest kääritatud vein on küpsenud vähemalt kuus kuud tammevaadis. Aroomis esineb tugev vanill ? Ameerika valge tamm ?, mis oma agressiivsusega surub teised lõhnad algul alla. Mõne aja pärast on tunda üleküpsenud kollaseid tsitrusevilju, õlisust ning veidi valget sõstart ja küpset pähklit. Maitses võimutseb tammevürts. Keskmise täidlusega pika vürtsise järelmaitsega vein.
Toiduvalikus on veini soovitav proovida koos eelnevalt marineeritud küpse lõhega, kana- ja sealihaga. Kõik vürtsisemate kastmetega. Hispaaniapärase ühepajatoiduga ning nende vorstitoodetega. Serveerida 10?12 °C juures. Poehind 115 kr piires.
Põhiliselt ?Tempranillo? marjadest valmistatud kergelt telliskivipunase varjundiga küps vein, mille vaadis küpsemise aeg ulatub 18 kuuni.
Aroomist õhkub musti marju ? kirss ja sõstar, vaigusus, seeder, metsaaluse mulla lõhn ning alkohol. Veidi on tunda vanilli ja vürtsi. Põnev aroomikompleks viib selle veini stiililt lähemale Bordeaux? Cote de Blays? veinidele.
Maitses samuti mustad marjad, puuviljad, vaigusus ning veidi lagritsat, alkohol. Järelmaitses mõnus park. Sellel veinil on veel arenguruumi. Seega jääb veinimaitsja otsustada, kas ta eelistab traditsioone, nagu eelmise veini puhul, või otsib uut stiili.
Sobib juua grillitud lambaliha kõrvale. Serveerida 16?18 °C juures. Poehind 155 kr piires.
Sinakaspunase värvusega, selge, hästi filtreeritud vein, mis on valmistatud ?Tempranillo?, ?Cabernet Sauvignoni? ja ?Merlot?? marjadest. Veini küpsemisel on kasutatud vaheldumisi Prantsuse ja Ameerika tammest vaate.
Aroomis tugev ploom, siis suits ja kõrvetatus. ?Tempranillo? lisab veidi maasikat ning ?Cabernet Sauvignon? musta sõstart. Lõpus tunda alusmetsa mulla veidi animaalset nüanssi.
Maitse algul mahlane, pehme, keskmise täidlusega. Esile tulevad mustad marjad ja puuviljad. Järelmaitses elegantne tagasihoidlik park, lisandub veidi lagritsat.
Selle veini puhul on tammevaadis küpsemist oskuslikult suunatud ? vanill ei domineeri. Kasutatud kolm marjasorti teevad veini põnevaks.
Sobib koos punase loomaliha ja küpsetatud puuviljalisanditega lambalihaga. Serveerida 17?18 °C juures. Poehind 120 kr piires.
Õlgkollane läikiv noor vein. Selle veini valmistamisel on kasutatud roostevabast terasest tsisterne. Aroomis on kohe tunda värskust, kollast õuna, tsitruselisi, kreemisust, jasmiini ja rohelist pähklit. Maitselt on vein ümar, pehme, kerge. Järelmaitses esineb lühiajaline vürtsi maitse.
Mõnus aperitiivvein. Sobib lauale lisada koos rasvasema valge kalaga, samuti forelli, hautatud kanaliha, mereandide ja riisi ning juurvilja-wok?iga.
Serveerida temperatuuril 10?12 °C. Poehind 86 kr piires.
Autor: Rein Kasela