USA on sama tugev või nõrk kui Eesti

14. september 2001, 00:00

See, mis teisipäeval Ameerika vastu toimus, ongi nähtavasti 21. sajandi sõda. Tegemist ei olnud üksikute terroriaktidega nii nagu Putin armastab rääkida t?et?eenide puhul. Mingisugune jõud, mida ameeriklased ise veel ei tea, kuulutas USAle sõja ja viis sõja esialgu suhteliselt edukale lõpule. Ameeriklased kaotasid teise sõja Vietnami järel.

Kui tulevane, 21. sajandi sõda hakkab niimoodi välja nägema, ja tõenäoliselt hakkab, siis meil jääb üle jumalat paluda, et a) nende terroristide kätte ei satuks tuumarelva; b) et inimesed ei satuks paanikasse. Selles kolmandat tüüpi sõjas (sõjad enne tulirelva leiutamist, pärast nende leiutamist ja nüüd) ei ole enam suuri ja väikesi riike. Selles sõjas on USA täpselt sama tugev või nõrk kui Eesti. Kõik need ?ahtides baseeruvad tuumapead jms on jama. Washington on sama kaitsetu kui Tallinn ja Riia. See tuleb paljudele sõjaväelastele väga suure üllatusena ja tegelikult tähendab seda, et sõjaväe osatähtsus väheneb ja politsei, luure ja vastuluure osa kasvab.

See, mis USAs juhtus, näitab tegelikult kaht asja, millest me peame õppust võtma. Esimene ? ka USAs, vaatamata tema suurusele, võimsusele ja vägevusele, figureerib selline asi nagu haldussuutmatus. Samal ajal, kui politsei ja föderaalvalitsus töötasid, olid linnavalitsused nii Washingtonis kui New Yorgis paanikas. Inimesi kihutati paremale ja vasakule, evakueerime ? ei evakueeri, minge varjendistesse ? ärge minge varjenditesse, olge koolis ? tooge lapsed koju jne. Selline tõmblemine käis kogu päeva.

Teine asi ? et niivõrd hästi orkestreeritud rünnaku magasid maha nii Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) kui Luure Keskagentuur (LKA), on katastroof. Staa?ikas peaprokurör Janet Reno tegi FBIga sama, mis Jüri Mõis Eesti politseiga. Normaalses mõttes FBI-d enam ei eksisteeri. Ühe hullu võib maha magada, selle vastu ei ole keegi kaitstud ? nii nagu Matthias Rust tuli Punasele väljakule. Aga kui on tegemist suure organisatsiooniga, siis see, et selle magas maha LKA, on ikka väga tõsine ohusignaal.

Ameeriklastes on teatav annus naiivsust. Nad usuvad inimeste headusse, usuvad jõu sisse, selle sisse, et kõik neid natuke armastavad ? me ju aitame kõiki jne. Tulemus on see, et nende jaoks on luure ja vastuluure kolmandajärguline ? neil on ju raketid.

Aga katsuge endale ette kujutada, et midagi sarnast, aga poole väiksemat, saaks juhtuda Iisraelis, kus on välisluure Mossad. See on absoluutselt välistatud. Kas veerandki sellest oleks saanud juhtuda Stalini-aegses N. Liidus? Taevane arm, pärast niisugust asja oleks Kremli ümber iga tänavaposti otsas rippunud t?ekist.

Meie välis- ja vastuluured ei tohi endale sellist asja lubada. Muskli kõrval peab ka aju olema. Antud juhul olid minu arvates Ameerika kolm kõige nõrgemat lüli omavalitsused, vastuluure ja välisluure.

Ma usun, et ka üks positiivne tagajärg on kõigel sellel olemas: suured riigid, sh Venemaa, hakkavad aru saama, et nad ei ähvarda mitte üksteist, vaid nendele suunatud oht on teist tüüpi. Ameeriklased ei hakka enam käsitlema T?et?eeniat kui venelaste mingit lollust, vaid näevad, et see on probleem. Ja vastupidi, venelased hakkavad ameeriklastest paremini aru saama ? mitte nemad ei ole vaenlased, vaid bin Laden.

Rindejoone oleme me nüüd ära näinud ja võime öelda, et joon läheb moslemi ja mittemoslemi maailma vahelt. Noor agressiivne imperialistlik religioon maailma vastu.

Ja meie ei tohi unustada, et oleme sama tugevad ja sama nõrgad kui suurriigid. Traditsiooniline arusaamine ? suured ja väiksed ? on ära kadunud. Lahti tuleb saada sellest alaväärsuskompleksist, et meie ei ole olulised, mis Ameerikal meist jne. Meie oleme ameeriklastele ühe liitlasena äärmiselt vajalikud, nagu kõik teised riigid.

Teine asi. Tänapäevases sõjas, kui see omandab sellise terroristliku ja ideoloogilise iseloomu ja teisalt sellise vastuseisu ? muu maailm muhameedlaste vastu, maksab aju sama palju kui jõud. Ja kui meil tulevikus hakkab olema nii, et kindralstaap moodustab kolmandiku kogu kaitseväest, siis mul ei ole selle vastu mitte midagi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:52
Otsi:

Ava täpsem otsing