EPL: pigem kogumispension kui jääda lotovõitu ootama

14. september 2001, 07:25

Pole just see, mis innustaks 20-30 aasta pärast saabuvaks ajaks pensioniraha koguma, võib öelda viimase nädala sündmuste kohta. Aga kaaluge asja kainelt ? surm puupiirituse või terroriakti läbi on tegelikult väga vähetõenäolised sündmused, kirjutab Eesti Päevaleht tänases juhtkirjas.

On vale mõelda, et pensioniks ei tasu 20-40 aastaselt veel valmistuda, sest mõni ootamatu sündmus võib elu enne pensioniiga lõpetada. Nii mõelda ja tegutseda teeb umbes sama välja kui tõsimeeli uskuda, et pensioniea rahavajadused katab tulevane lotovõit. Aga vaevalt keegi oma rahaasjade plaanimisel lotovõiduga arvestab.

Üleeile riigikogus heaks kiidetud kogumispensionide seadus annab enamikule meist võimaluse koguda vanaduspäeviks elamisväärsem pension kui riik täna ja tulevikus ühiskatlast ? töötava põlvkonna makstud maksudest ? maksta suudab. Inimene, kes võimalust kasutada tahab, peab suunama 2% oma brutosissetulekust pensionifondi, riik lisaks sellele veel 4% brutosissetulekust (osa praegusest sotsiaalmaksust).

Mida nooremalt kogumispensioni süsteemiga ühineda, seda paremaks kujuneb lõpptulemus. Tänasel 25-aastasel on head ?ansid saada pensionieaks kokku summa, mis võimaldab saada pensionit, mis võrdub poolega palgast. Kui alustada pensioni kogumist 18aastaselt, oleks vastav number koguni 70%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing