Reid avastas kõlbmatut kütust

Virkko Lepassalu 17. september 2001, 00:00

?Ei aita midagi, tuleb hakata ise kütust sisse tooma,? ütles ASi Alvon Trade juhataja Timo Sass, kui kuulis, et tema firma tanklas müüdud bensiin 98 ei vastanud normidele. ?Me ei ole oma taseme rikkumisest huvitatud.?

Alvon Trade hakkas bensiini müüma juulis. Enne tegeles firma diislikütuse ja masuudiga. Bensiinist hoiti eemale paljuski ohu tõttu osta hulgimüüjalt solgitud kütust.

Timo Sassi kartus läks täide. AS Alvon Trade on üks kahest bensiinimüüjast, kes jäi vahele energiaturu inspektsiooni korraldatud Ida-Viru reidil 27.?28. augustil. Kütusepartii osteti suurelt hulgimüüjalt, kes kehva kütuse müüki omaks ei võta ning kahjusid Alvon Trade?ile ei korva.

27.?28. augustil võetud proovide tulemused sai energiaturu inspektsioon laborist kätte mõned päevad tagasi. Kokku kontrolliti üheksat tanklat. Lisaks Alvon Trade?ile avastati kehv kütus ASi Trentona Kohtla-Järvel asuvas tanklas: diislikütuse väävlisisaldus ei vastanud normidele.

Trahvi suurust ei ole energiaturu inspektsioon tanklatele veel määranud. Tõenäoliselt läheb kehva kütuse müük tankale maksma mõnikümmend tuhat krooni. Kõige rohkem on energiaturu inspektsioonil õigus määrata 100 000 krooni trahvi. Kui inspektsioon annab asja halduskohtusse, siis võib kohus solkkütuse müüjalt välja mõista kuni pool miljonit krooni.

Energiaturu inspektsiooni peaspetsialisti Tiina Maldre kinnitusel kontrollivad nad ka hulgimüüjaid. Suvel vaadeldi näiteks Petkami. Seni ei ole hulgimüüjate ladudest kehva bensiini avastatud.

Tanklal ehk jaemüüjal jääb Maldre kinnitusel kütusepartii sisseostmisel üle usaldada hulgimüüjat. Ise kütustest proovi võtmine ja nende analüüsimine on taskukohane vaid suurtele tanklakettidele, sest see maksab kümneid tuhandeid.

Professor Leevi Mölder selgitas, et ettenähtust madalama oktaanarvuga bensiin, nagu leiti Alvon Trade?i tanklast, põhjustab detonatsiooni mootoris. See kipub üle kuumenema.

Lubatust kõrgem väävlisisaldus diislikütuses tähendab Mölderi hinnangul eelkõige keskkonna reostamist.

Reidi tulemused peegeldavad olukorda kütuseturul: mitmete hulgimüüjate arvates kõigub kehva kvaliteediga kütuse osa turul 10 ja 20 vahel.

Energiaturu inspektsiooni viimane ringkäik Tallinna tanklates toimus 8. augustil. Suurtes tanklakettides ? Shellis, Lukoilis jm ? osutus kütus korralikuks. Ainsana kuuest jäi vahele OÜ Tankladiileri Marja tänava tankla, kus oli korrast ära bensiin 98. Inspektsioon määras tanklale 10 000 krooni trahvi.

Kehva kütuse eest paremini kaitstuks võivad end lugeda suuremad veofirmad.

?Temale (hulgimüüjale) oleks suur kaotus, kui ma enam ei võtaks,? ütles Jõhvi Auto kommertsdirektor Ilmar Aun, ?seega peab ta mulle head kütust andma.? Auna kinnitusel tekkis suurel veofirmal kütusega rohkem probleeme 2000. aasta keskpaigani, mil ta ei olnud ühe kindla kütusetarnija klient.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing