Terroriakt paneb börsid proovile

Raivo Sormunen 17. september 2001, 00:00

Möödunud nädala terroriakt USA vastu vapustas kogu maailma. Tõsise katsumuse alla seadis see aga aktsiaturud, mis peavad välja mõtlema, mis suunas maailma majandus ja erinevad tööstussektorid hakkavad edasi liikuma.

Üks on kindel ? see sündmus muutis maailma. Küsimus on vaid selles, et mis ulatuses ja määral.

Tõsisem analüüside aeg on veel ees, käegakatsutavaid tulemusi ettevõtete majandustulemuste ja riikide makromajandusnumbrite näol näeme mõnevõrra hiljem. Kuid ka sinnamaani peab edasi elama. Jääb üle teha oletusi.

Igatahes on turgude jaoks tegemist esmajärjekorras väga negatiivse ja ülimaid emotsioone tekitava sündmusega. Seda nägi möödunud nädalal ka Euroopa aktsiaturgudelt, mis peaaegu terve nädala kinni olnud USA börside kõrval püüdsid edasisi arengutendentse arvata. Kahjuks mitte küll eriti adekvaatselt, kuna kiirele kukkumisele järgnes üllatavalt kiire kosumine ning seejärel taas allasööst.

Kuigi sel nädalal avanev USA börs suudab ehk tuleviku suhtes parema pildi anda, jääb enamik asju siiski selle taha, kuidas inimesed, eriti aga emotsionaalselt kõige suurema hoobi saanud ameeriklased, suudavad edasi elada.

Teisel kontinendil viibijana võib vaid loota, et terrorirünnak unustatakse ajapikku ning USA ja kogu maailma tarbimiskultuuri see sündmus eriti muuta ei suuda. Mõningal määral võib emotsioonide haavamine küll lüüa osa tööstus- ja teenindusharusid. Kuid nagu mäletame parvlaeva Estonia katastroofi puhul, saadi merehirmust üle ka siinmail.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing