Wall Street alustab täna uuesti kauplemist

Sirje Rank 17. september 2001, 00:00

Kell 9.30 USA aja järgi helistab New Yorgi börsi avakella USA rahandusminister Paul O?Neill. Järgneb kaheminutiline leinaseisak hukkunute mälestamiseks, kelle hulgas oli palju rahandusasutuste töötajaid.

?Meie süsteemid on avakellaks valmis,? ütles NYSE esimees Richard Grasso laupäeval pärast edukaid katsetusi, kutsudes töötajaid võimalusel varem kohal olema. Liiklus Manhattanil on kohati veel häiritud ning julgeolekumeetmed äärmiselt ranged.

Börside avamine peab saatma signaali, et terroriakt pole suutnud õõnestada Ameerika liidripositsiooni maailma finantsturgudel.

NYSE, Nasdaq ning American Stock Exchange (AMEX) jäid suletuks teisipäevast saadik, mil terroristide kaaperdatud lennukid rammisid ja hävitasid maailmakaubanduskeskuse hoone. Börsidest sai tõsisemalt kannatada AMEX, mis on kauplemise osaliselt NYSE-le üle viinud.

Õhkkond on avamise eel närviline ? neli päeva kinniolekut on tekitanud tugeva kauplemissurve, mis vasttaastatud börsisüsteemid kohe proovile paneb.

?Praegu kehtivad positsioonid on pärit ajast enne seda, kui maailm kokku varises. Kõik tahavad teha hiiglaslikke ümberpaigutusi, raha aktsiatest võlakirjadesse ümber panna,? ütles üks diiler.

USA väärtpaberi- ja börsikomisjon (SEC) ning keskpank on rakendanud erakorralisi meetmeid, et börside avanedes ära hoida aktsiakursside järsku langust ning tagada USA finantssüsteemi toimimine. Oodatakse üles-alla saagivat turgu, kus investorid heitlevad emotsioonide ning proosalisema soovi vahel raha teha.

Reedel teatas SEC pärast Euroopa ja Aasia turgude kurjakuulutavat langust, et kehtestab selleks nädalaks Wall Streetil erakorralised kauplemisreeglid. Need peavad müüjate kõrval tagama turul ka piisavalt ostjaid.

Firmad saavad ajutiselt võimaluse aktsiaid piiranguteta tagasi osta. Tavaliselt ei tohi tehinguid teha börsipäeva alguses ja lõpus ning kogused on limiteeritud. Samuti leevendas SEC piiranguid juhtivtöötajate aktsiatehingutele.

Sarnaseid meetmeid kasutas SEC 1987. a oktoobrilanguse ajal, mil koostöös USA keskpangaga saavutati börsi suhteliselt kiire taastumine.

Mitmed investorid kuulutasid, et väldivad tegevust, mis võib turu langusesse paisata. Ettevõtted ja investeerimisfirmad sõlmisid kokkuleppeid aktsiate ostuks börsi võimaliku äkklanguse korral.

Diilerid julgesid siiski kahelda, kas professionaalsed investorid on patriotismi nimel valmis teadlikult raha kaotama.

USA keskpank tõi läinud nädalal turule rekordkoguse dollareid ning leppis kokku valuuta-swap?id Euroopa, Kanada ning Briti keskpangaga, et võimaldada finantsasutustel oma dollarikohutused täita. Üksi reedel toetas USA keskpank pangandussüsteemi 81,25 miljardi dollariga. Tavaliselt ei ületa rahasüstid 6 miljardit dollarit.

Loodetakse, et kauplemine kestab börsidel täna tavapärase sulgemisajani kell neli pärast lõunat. See võib lõppeda varem, kui süsteem ei pea kauplemisaktiivsusele vastu või langus osutub liiga järsuks.

NYSE?l, mis on maailma suurim börs, on noteeritud üle 3000 firma, mille turukapitalisatsioon ületab 17 triljonit dollarit. Börside päevakäive on USAs umbes 100 miljardit dollarit. Analüütikud ei usu, et erakorralised meetmed tooks turgudele uue tõusu, kuna USA ettevõtted on jätkuvalt halvas seisus. Pärast terrorirünnakut seda enam.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing