Kaupmehed tänavuse aastaga rahul

Andres Kärssin 20. september 2001, 00:00

Kuigi Kaupmeeste Liidu (KL) liikmetest vastas küsitlusele kaks kolmandikku, peaks tulemus liidu tegevdirektori Marika Merilai sõnul andma olukorrast tõepärase pildi, sest vastajate struktuur on varasemaga võrreldes sama.

Kui Eesti jaekaubanduse käive oli statistikaameti andmeil tänavu esimesel poolaastal kokku 12,8 miljardit krooni, mis on 17 protsendi võrra rohkem kui mullu samal perioodil, siis liidu liikmete jaekäive kasvas poolaastaga keskmiselt 27 protsenti.

Suurimad käibeskasvatajad olid KLi liikmete hulgas Tallinna Kaubamaja kontsern (1,5 korda), hulgifirma Baltazar Trading (1,4) ja A&G Kaubandus ja Espak (1,3). ?Teiste puhul jäi kasv umbes 10 protsendi juurde ning samal ajal neljal ettevõttel käive vähenes, moodustades 91?96 protsenti eelmise aasta tasemest,? lisas Merilai.

KLi liikmete müügipind kasvas esimesel poolaastal keskmiselt 23 protsenti, sellegi näitaja puhul on tooni andvaks Kaubamaja kontserni uued Selverid. Kuigi keskmise käibe ja müügipinna võrdlus näitab läbimüügi kasvu pinnaühiku kohta, on sellest näitajast hoolimata Merilai sõnul tagasilööke olnud ka KLi liikmete hulgas, seda nii jae- kui ka hulgikaubanduse poolel.

Võrreldes muude sektoritega pole kaubanduses töötajate arv viimasel ajal vähenenud, pigem vastupidi. Kaubanduses tervikuna töötab ligi 82 000 inimest, mis moodustab tööhõivest umbes seitsmendiku. Kui Eesti keskmine palk oli tänavu II kvartalis 5767 krooni, siis KLi liikmesettvõtted maksid töötajatele keskmiselt 5302 krooni kuus.

Merilai sõnul on madalam palganumber tingutud sellest, et palju inimesi töötab ühistutes maapiirkondades, kus palk jääb oluliselt alla Tallinna keskmise näitaja. ?Käärid on päris suured, kohati on vahe kuni viis korda,? kommenteeris ta KLi liikmete palkasid. Merilai lausus, et maaletoojad suudavad maksta töötajatele kõrgemat palka.

KL prognoosib tänavu jaekaubandusettevõtete käibe kasvuks vähemalt 10 protsenti. Liidu hinnangul on oodata lähitulevikus tarbimise kasvu mõningast aeglustumist, kuid ettevõtteid see oluliselt mõjutada ei tohiks.

?KLi ettevõtted tunnevad ennast kindlalt ning suhtuvad positiivselt oma arengusse,? tõdes Merilai, viidates firmade kindlatele äriplaanidele, kus on arvestatud ka majanduskeskkonna muutustega.

KLi kuuluva rõivaste jae- ja hulgikaubandusega tegeleva A&G Kaubanduse ASi nõukogu esimehe Heiti Allmäe sõnul tingis ettevõtte ligi 30protsendilise käibekasvu esimesel poolaastal võrreldes mullu sama perioodiga peamiselt kaupluse lisandumine Kristiine Keskuses. Samuti viitas ta elanikkonna ostujõu kasvule ning A&G müüdavate kaubamärkide tuntuse suurenemisele.

Allmäe prognoosis käibekasvu jätkumist ka sügiskuudel, lisades, et ei usu USA sündmuste mõju siinsele kaubandusele. ?Inimesed ostavad harjunud asju ja ei vaheta kergelt kaubamärke,? tõdes ta.

KLi kuulub 31 liiget, kellest 16 on jaekaubandusettevõtted, neli tegelevad nii jae- kui ka hulgikaubandusega ning 11 on hulgikaubandusettevõtted. Liitu kuuluvad lisaks juba nimetatule näiteks Stockmann, Prisma, Maksimarket, Konsum, Fanaal, LTT, Prike, Valior, Austria Tabak ja Unilever.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing