Minek börsile ja naaberriikidesse

Peeter Raidla 27. september 2001, 00:00

Pro Kapitali uutel aktsionäridel polnud probleeme raha hankimisega. Eastrpom Holding andis 18,15 miljonit krooni, nagu ka Telom AG. Katmandu Stiftung leidis 42,7 miljonit krooni vaba raha ja OÜ Rimmand 6,4 miljonit.

Kui Rimmand on ainsana registreeritud Eestis, siis kolm ülejäänut resideerivad Liechtensteinis. Mõni kuu hiljem lisandub veel üks aktsionär ? Telom AG loovutab osa aktsiaid ?veitsis registreeritud firmale GDC Holding SA.

Mais 1998 alustab Pro Kapital juba avalikku aktsiaemissiooni, mille viib läbi Balti Cresco Investeerimisgrupp. Müüakse 2,5 miljonit uut aktsiat. Ostjaiks on paarsada valdavalt Itaalia päritolu isikut. Pro Kapitalile laekus emissiooniga 100 miljonit krooni.

Koos emissiooniga andis Pro Kapital teada oma kindlast soovist Tallinna börsile minna. Cresco juhatuse esimees Andres Rätsepp kinnitab: ?Pro Kapital on täitnud viimase nõude taotlemaks aktsiate noteerimist Tallinna börsil. Ükski märkijaist ei ole omandisuhetes Preatoni või tema firmadega.?

Börsi noteerimiskomisjon aga kahtles ning lükkas Pro Kapitali taotluse edasi, nõudes uut auditit, kuna senine audiitor polnud börsi aktsepteeritud.

Uue auditi tegigi KPMG Estonia ning 25. augustil 1998 langetab noteerimiskomisjon otsuse: noteerida 1. septembrist Pro Kapital Tallinna Väärtpaberibörsil.

Aprillis 2000 asutas Pro Kapital 400 000kroonise aktsiakapitaliga Pro Kapital Eesti. Mais tekkis vajadus Pro Kapital Eesti aktsiakapitali 280 miljoni krooni võrra suurendada ja talle anti üle kõik Pro Kapitali Eestis asuvad varad.

1997 septembris asutab Pro Kapital Lätis tütarfirma PK Latvia SIA. Esimese tehinguni jõuti siiski järgmisel aastal, mil omandati mitu kinnisvaraobjekti Riia kesklinnas. Lätis üritab Preatoni Pro Kapital Latvia aktsiaid koguni börsile viia, sõlmides märtsis 2000 investeerimisfirmaga Saules Investments ka sellekohase lepingu. Plaani võetakse Pro Kapital Latvia 49 protsendi aktsiate avalik müük. Plaaniks see jääbki.

Omad plaanid on Preatonil ka Peterburis. Ernesto poeg Roberto viibis 2000. aasta alguses tihti Peterburis, et valmistada seal ette Kristiinega sarnase kaubandusekeskuse ehitamist. Lisaks väljavaadatud krundile oli Preatoni üks firmadest ostnud Neevalinnas kuuekorruselise 19. sajandist pärineva hoone. Ikka selleks, et luksuskortereid ehitada.

Kummati viitab Roberto alatihti sellele, et plaanide elluviimist takistab Peterburis kohalik bürokraatia.

____________________________________

Pro Kapitali omandistruktuur noteerimise hetkel

  • aktsionäride arv 220

  • aktsiakapital 125 mln krooni

  • Suuremad osanikud Liechtensteinis Vaduzi linnas registreeritud Peak Mount Corporation (Ernesto Preatonile kuuluv firma) 50,5

  • Davide Bizzi esindatud Eastprom Holding 14

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing