Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Küpros ? ajalugu ja tänapäev käsikäes

    Septembriks on veenäljas (340 päikeselist päeva aastas) Küprose kevad-suvine rohelus asendunud kollakaspruunikate toonidega. Kuid see ei tähenda kaugeltki veel sügise saabumist ? kohalike jaoks on kätte jõudnud hoopiski aasta rõõmsaim aeg ? viinamarjade valmimine. Taas on põhjust asuda veini valmistamise ja pruukimise juurde ? peetakse veinifestivali ja arutatakse maailmaasju.
    Õhtusel külatänaval jalutades võib pea iga maja ees näha istumas taate, kes mängivad tavli?t või istuvad ja arutavad niisama elu. Õhtust-õhtusse. Pole neil kiiret kuhugi. Kutsuvad uudistava turistigi ligi ja küsivad tema arvamust. Ja tahavad koos turistiga ilmtingimata pilti teha. Loomulikult neilt raha küsimata.
    Memmed istuvad samal ajal toas ja teevad käsitööd, kantseldavad lapselapsi või kasse, keda on saarel tõesti palju. Mitte et neid maailmaasjade arutamise juurde ei lastaks, vaid neile meeldibki nii. Ajada oma, mitte maailma asja ? rahulikult ja vaikselt.
    Rõõmsad ja siirad küproslased on külalislahked ja natukene uudishimulikud iga võõramaalasest olendi vastu. Nad räägivad teiega maja ees tänaval meeleldi juttu, koju kutsuvad aga haruharva. Selle põhjuseks on ehk saareelanike pisut võõristav suhtumine ?suure maa? inimeste suhtes, Türgi okupatsioon saare põhjaosas ning turistide hordid, kes kohe kindlasti ei muuda kohalike elu rahulikumaks. Ehedaid küprose taate ja memmesid võib kohata tavaliselt pisikestes mägikülades, kuhu nad on ilmakära eest pagenud oma vaikset küproslase elu veeretama.
    Linnades, näiteks saare suuruselt teises linnas Limassolis, keeb hoopis teistsugune eluolu.
    Limassol on Küprose suurim sadamalinn. Reisisadamast saab sõita erinevatesse Vahemere maadesse, samuti algavad Limassoli sadamast kruiisid Egiptusesse ja Iisraeli. Vana sadama juures paikneb aga Limassoli kesklinna ajalooline süda Palia Yitonia, mis on tänaseni säilitanud möödunud aegade väikelinna ilme. Kitsaste tänavate ääres paiknevad restaureeritud vanad elumajad ja käigud arvukate poekeste ning töökodadega, kus kaubeldakse kohalike valmistatud suveniiride ja käsitööesemetega.
    11. sajandil ehitatud Limassoli kindlus on kuulsaks saanud eelkõige seetõttu, et 1191. aastal abiellus Inglise kuningas Richard Lõvisüda seal oma pruudi Navarra Berengariaga. Berengaria krooniti Limassoli kindluses Inglismaa kuningannaks ning tänini on ta ainus Inglise monarh, kes on kroonitud väljaspool Inglismaad. Inglaste mõju võib aga Küprosel tunda senini kõikjal ? kasvõi liikluses, mis on just Inglismaale kohaselt vasakpoolne.
    Samas ei puudu ajaloohõngulises Limassolis ka avarate tänavate ja moodsate kauplustega kaasaegne linnakeskus. Tegemist on siiski saare tuntuima kuurortlinnaga, kus päeval rannajoonel lebasklevad turistid valguvad õhtuhämaruse saabudes laiali sadadesse linnatänavate ääri palistavatesse tavernidesse, baaridesse ja ööklubidesse.
    Limassoli kesklinna piiril paiknevalt rannapromenaadilt algab ligi 15 km pikkune hotellide ja restoranide kett, kuhu on koondunud vilgas õhtu- ja ööelu.
    Asjata ei räägita, et Küprosel luurab Amor kogu aeg ning sobilikul hetkel saadab ta oma noole mõne südame poole teele. Eks omajagu aitab Amori tegutsemisele kaasa ka veinijumala Dionysose aura, mis lugematutes tavernides turistidel oma suurepäraste veinidega päid segi ajab.
    Nii nagu Richard Lõvisüda, kes tuli pärast abiellu heitmist Küprosele veinide kuninga ehk kuningate veini Commanderia maitsmiseks veel teist kordagi tagasi, ei suuda ka enamik Küprost külastavaid turiste ükskõikseks jääda Küprose veini ja köögi suhtes. Lisaks Commanderiale on tänapäeval au sees teisedki Küprose veinitehastes valminud veinid. Neli suurimat veinitehast Etko, Loel, Keo ja Sodap asuvad Limassolis.
    Ka ei pääse keegi Küprose köögi kosutavatest hõrgutistest. Kuni 30 erinevast roast koosnev meze pakub korraliku ülevaate Küprose köögist. Meze ei ole kiirtoit ja seda tuleb süüa aeglaselt ja mõnuga. Kel kiire käes, võib endale tellida kohaliku kiirtoidu, nt pitta-leiva souvlak?iga ehk täidisega.
    Kauge mineviku pitser on jäänud Küprosel pea igale asustatud paigale. Limassolist Paphose poole sõites jääb tee äärde ristisõdade ajast pärit Kolossi kindlus, kus villiti esmakordselt juba eelpoolmainitud vanim nimepidi tuntud vein maailmas ? Commanderia.
    Kolossist vaid 10minutise autosõidu kaugusel asuvad antiikse linnriigi Curiumi varemed. Aastal 365 maavärina tagajärjel hävinenud linnriigi välja kaevatud varemetes on esindatud nii kreeka, rooma kui ka bütsantsi arhitektuur.
    2. sajandist pärit Curiumi amfiteater on restaureeritud ning suvisel ajal etendatakse seal antiiktragöödiaid.
    Turistide hulgas on kahtlemata Küprosel kõige enam külastatav koht Aphrodite sünnipaik Petra tou Romiou. Säravsinises vees asuv massiivne kalju jagab tänapäevalgi enneolematut võluväge, lubades noorenemist ja isegi igavest noorust kalju ümber ujujaile.
    Mitmeid huvitavaid ajaloolisi vaatamisväärsusi on võimalik külastada Limassolist vaid tunnise auto- või bussisõidu kaugusel asuvas Paphoses. Nii on elamus kindlasti jalutuskäik Paphose imearmsas väikeses 6.?7. sajandil asutatud kitsaste tänavatega vanalinnas Laiki Yitonias. 16. sajandil restaureeritud kindluse katuselt avaneb suurepärane vaade Paphose lahele ning lugematutest jahtidest ja kalapaatidest kirevale sadamale.
    Külastamist väärib kindlasti Dionysuse maja, kus asuvad mosaiigid pärinevad 3.?5. sajandist. Vahemere maades kõige kaunimateks ja paremini säilinuteks peetavatel Rooma ülikute elamute mosaiikpõrandatel on kujutatud stseene kreeka mütoloogiast.
    Samuti tuleks vaatama minna 4. sajandist pärit hiigelsuuri kaljusse raiutud hauakambreid, mida kasutati matmispaikadena ligi 600 aasta vältel.
    Eriti õnnelikud on aga need, kes juhtuvad nägema mõnd vanakreeka näitemängu 2. sajandist pärit amfiteatris Odeion, mis on välja kaevatud ja restaureeritud alles 20. sajandi I poolel.
    Üheksa kilomeetri kaugusel Paphosest asub mäeküljest välja raiutud Püha Neofytose klooster, mille rajas 12. sajandil eremiit Neofytos ja kus on säilinud 12.?15. sajandist pärinevad freskod. Paphosest ida poole jäävad 11. sajandist pärineva Aphrodite templi varemed.
    Küprosel asuvast kahest mäestikust on ligipääsetav vaid üks ? Troodose mäestik ?, sest teine mäestik Pentadactylos asub türklaste poolt okupeeritud aladel.
    Troodose mäed meelitavad turiste maaliliste seedri- ja männimetsadega ning Küprose sümboli mägilamba mufloni nägemise võimalusega. Troodoses asub ka Küprose kõrgeim mäetipp ? 1952 meetri kõrgune Olümpose mägi, mille harjale tõusmine on paraku võimatu, kuna tegemist on sõjalise objektiga. Selle-eest on Troodose mägedes võimalik sooritada matk mööda kaunist loodusrada, külastada saare kõrgeimat juga ? Caledonia koske ?, käia ära Püha Risti kirikus ning 12. sajandil asutatud ja tänini tegutsevas Kykko kloostris.
    Ehedast Küprose eluolust on võimalik aimu saada mõnes mägikülas jalutades ? olgu selleks imearmas pisike Omodhos või 800 m kõrgusel asuv kahekordsete puumajade ja tillukeste poekestega postkaarti meenutav Kakopetria küla ? juues kohalikus tavernis koos külameestega pokaali Küprose veini ja arutades maailmaasju.
    Autor: Ulvi Tüllinen
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.