Dow ei suutnud jätkata tõusu

Romet Kreek 03. oktoober 2001, 00:00

Seekord vaatame ühe indeksi tavapärasest natuke pikemaajalist käitumist ? Dow Jonesi tööstusliku keskmise 5aastast graafikut.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine on teinud alates 1982. aastast läbi ühe pikima tõusuperioodi. 1982. aasta keskpaigas oli indeksi väärtus 809 punkti. Vahepeal katkestasid ajutiselt tõusu börsikrahhid ja teised langused, mis indeksi tõusu vaadates jäid siiski väikeseulatuslikuks. Pärast järske langusi järgnesid peagi kiired tõusud. Üldine trend oli tõusev.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine tegi oma ajaloo kõrgeima taseme 11723 punkti 10. jaanuaril 2000. Pärast seda on alanud aeglane vaevumärgatav langus. Enam-vähem samal ajal tegi tehnoloogiaaktsiate indeks Nasdaq läbi järsu languse. Raha liikus Nasdaqilt konservatiivsematesse vana majanduse ettevõtetesse, millest peamiselt koosnebki Dow keskmine. Värske raha lisandumine ei hoidnud siiski ära tipptaseme saavutamisele järgnenud järsu languse, millest turg siiski mõnevõrra paranes. Indeksi liikumine muutus väga heitlikuks. 1999. aasta märtsist alates kuni selle aasta septembri esimeste päevadeni kauples Dow Jonesi tööstuslik keskmine küllaltki laias kergelt langevas 9600 ja 11400 punkti vahemikus, kust toimus tõsisem allapoole väljamurdmiskatse 2001. aasta märtsis-aprillis. See katse tõrjuti tagasi uue tõusuga, mis oli ka kõige tõsisem uue rekordtaseme löömise võimalus, mis samuti teostamata jäi. 22. maist alates oli Dow Jonesi tööstuslik keskmine võtnud ette vähemalt lühiajalise langustrendi. Pärast paariaastast kõrgetel tasemetel kõikumist ei suutnud Dow võtta kindlalt suunda üles. Mida kauem ta väreles langustunnelis, seda tõenäolisemaks muutus väljamurdmine kas üles- või allapoole.

Pärast 26. septembrit hakkas indeksi langus järsumaks muutuma, mis omakorda võttis veelgi järsema joone alates 6. septembrist. Palju on väidetud, et langus algas pärast 11. septembri terrorirünnakut, mil langustrend oli juba tegelikult tükk aega käimas. 11. septembri terrorirünnak, mitmepäevane turgude kinniolek ja sellel järgnenud järsk langus tegid oma töö. Nüüd on välja kujunenud juba vähemalt keskmise pikkusega langustrend. Kuigi septembrikuu viimane nädal aitas natuke kaotust tagasi teha, liigub turg juba allakäiguteed. Siiski peatus langus väga tähtsal tasemel ? 8240?8300 punkti läheduses ?, kust toimus väike taastumine. 8240?8300 punkti tase peatas 1997. aastal indeksi tõusu pooleks aastaks, enne kui tasemest läbi murti. Kui 8240?8300 tase peaks murduma, ootab ees langus kuni 7000 punktini.

Positiivse arengu korral tungib Dow Jonesi tööstuslik keskmine tagasi üle 9600 punkti. Selleks on aga aktsiaturul vaja midagi erakordset positiivset, mida praegu on raske ette näha. Hetkel kaldun ma Dow Jonesi tööstusliku keskmise osas olema pigem pessimistlik või parimal juhul neutraalne.

Tehniline analüüs on vaid üks analüüsimeetod ja võib aega-ajalt anda valesignaale. Enne investeerimisotsuste langetamist tuleks jälgida lisaks majanduse üldolukorda, konkreetsete ettevõtete majandustulemusi ja ootusi ning turusituatsiooni.

Tehniline analüüs kajastab emotsioonivabalt kõikvõimalikke aktsiaturul toimunud sündmusi.

Viimasel ajal on palju räägitud sellest, nagu oleks aktsiaturg ülemüüdud. Osalt võib see olla põhjustatud sellest, et jälgitakse vaid paariaastaseid graafikuid, kus pole näha paigaltammumisele eelnenud suurt tõusu. Väga tähtis on tähele panna, millal hakata kasutama trendiga turu indikaatoreid ja millal trendita turu indikaatoreid, kuna need töötavad ainult üht tüüpi turgudel. Turuolukorra muutusel võivad indikaatorid hakata valetama. Näiteks suhtelise tugevuse indeks (RSI) töötab vaid ilma kindla trendita turul. Trendiga turul jääb RSI indikaator tõusma või langema, andes seega investeerimise seisukohast valesid signaale.

Investor ei suuda üksi turgu muuta, enda tegevust turul aga küll.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing