Energiahiiud jätkavad lahingut

Andrus Karnau 04. oktoober 2001, 00:00

Eesti Energia keeldus valitsuse soovitusest hoolimata Fortumile müüdava elektri hulgihinda alandmast. Selle tulemusena on elekter Läänemaal ja Viimsis kallim kui mujal Eestis. See otsus oli majandusminister Mihkel Pärnoja viimane ?ämber?: riigiettevõte keeldus omaniku volitustega poliitiku otsust täitmast.

Valitsuse soovituse vastu mässanud Eesti Energia viitas küll ebakorrektsele taotlusele, kuid tõenäoliselt oli keeldumise põhjus muus. Eesti Energia pole varjanud, et peab Fortumit oma konkurendiks, kellelt võrgud meelsasti tagasi ostaks ja Fortumi Eesti elektriturult tõrjuks. Suure Fortumi käibest moodustab Läänemaa ja Viimsi elektrivõrk tühise osa, ometi annab see Fortumile võimaluse osaleda turul.

Eesti Energia ostusoovi toetab rida mõjukaid poliitikuid ja ärimehi. Fortumi taga on Soome riigi huvid. Fortum on olnud ka Eesti Energiast mitmeid kordi edukam mainekujundaja.

Praegu ennustab Fortum, et vähem kui aasta pärast elektrihinnad kahe firma võrgus ühtlustuvad. Tuleval talvel maksavad aga Fortumi kliendid viiendiku võrra rohkem kui ülejäänud Eesti elektritarbijad. Kord Vestmann all, kord Piibeleht... Vilde komöödiat meenutavas heitluses on poliitikud ja ärimehed unustanud tarbija ning ettevõtja. Inimese, kelle majandus- või võimuambitsioonid ei hõlma vähemalt Läänemeremaid.

Nii nagu Narva elektrijamade tehingus seati esiplaanile ähmaselt sõnastatud riigi julgeolekuhuvid ja poliitikute maine, nõnda ka viimastel kuudel toimunud Fortumi klientide hinnatõusu arutelul hoolitsevad poliitikud eelkõige oma maine eest. Korralik kodanik aga käis ööl vastu esmaspäeva toasussis?öösärgis elektriarvesti ees ja hommikul kiristas arvet makstes vaikselt vihast hambaid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:56
Otsi:

Ava täpsem otsing