Islamiriigid protestivad ägedalt

Sirje Rank 09. oktoober 2001, 00:00

Euroopa Liidu välisministrid ütlesid eilses avalduses, et sõjalised löögid Talebani ja islamiäärmusliku Osama bin Ladeni Al-Qaeda terrorirühmituse tugibaaside vastu olid täpselt sihitud vastulöögiks 11. septembri terrorirünnakule USAs, milles hukkus üle 5500 tsiviilisiku, ning avaldasid täielikku solidaarsust USAga.

Teiste hulgas väljendasid toetust Jaapani peaminister Junichiro Koizumi ning Venemaa president Vladimir Putin. Putin kasutas võimalust ning nimetas Moskva tegevust T?et?eenias osaks USA presidendi George W. Bushi algatatud sõjast globaalse terrorismi vastu.

Hoolimata Bushi kinnitusest, et tegemist pole sõjaga islami vastu, toimusid Pakistanis raevukad meeleavaldused Talebani toetuseks, põlema süüdati ÜRO hoone. Islamiliidrid Indoneesias ja Malaisias avaldasid poolehoidu Talebani saadikule Pakistanis, kes võrdles Ameerika rünnakut terroriaktiga. USA leeri asunud Araabia riigid hoidusid aga kodurahu nimel kommentaaridest.

Kõikjal maailmas tugevdati julgeolekumeetmeid, kuna kardeti terroristide vastulööki Afganistani pommitamisele. Pühapäeval Araabiamaade telekanalites üle kantud pöördumises kutsus Osama bin Laden muhameedlasi üles pühale sõjale USA ja selle liitlaste vastu. Saavutamaks võimalikult suurt poolehoidu, ühendas Bin Laden oma eesmärgid palestiinlastega. ?On hea, et USA elab hirmus. See, mida USA tunda on saanud, on vaid murdosa sellest, mida meil viimase 80 aasta jooksul taluda on tulnud,? ütles Bin Laden. ?USA ja ameeriklased ei või rahust undki näha, enne kui ka Palestiinas on rahu,? jätkas ta.

Kabulis toimunud kriisinõupidamisel otsustas Taleban eile USA rünnakutele vastu seista ning sõjalisi positsioone tugevdada. ?Me tõrjume USA niisamuti tagasi kui venelased,? ütles Talebani pressiesindaja, viidates 1980. aastate Nõukogude okupatsioonile. Samuti otsustati toetada vaimulike üleskutset pühale sõjale.

USA operatsiooni ?Kestev vabadus? peaeesmärk on katkestada Afganistani kasutamine terroristide baasina. Bushi sõnul maksab Talebani re?iim terrorismi toetamise ning Bin Ladeni varjamise eest. Piitsa ja prääniku strateegia järgi heideti hiljem USA lennukitelt toiduaineid nälgivatele tsiviilelanikele.

George W. Bushi sõnul on valitsus astunud samme ameeriklaste julgeoleku kindlustamiseks. ?Ma tean, et paljud ameeriklased tunnevad praegu hirmu,? ütles Bush pühapäeval sõjaliste löökide algusest teatades. ?Selle vastu on valitsus rakendanud ulatuslikke julgeolekumeetmeid.?

Talebani võimude teatel hukkus pühapäevastes rünnakutes Kabulile ning teistele suurematele linnadele ligi 30 inimest, sealhulgas tsiviilisikuid. Talebani liider Mulla Omar ega Osama bin Laden rünnakutes kahju ei saanud.

USA kaitseministri Donald Rumsfeldi sõnul olid esimesed rünnakud enam kui 30 sõjalisele objektile ?väga edukad?. Rünnati õhutõrjerajatisi, terroristide treeningubaase ning lennuvälju.

Pentagoni ametliku esindaja teatel kestavad õhulöögid Afganistanile veel mitu päeva, kuni on hävitatud Talebani õhukaitse ja peamised sõjalised infrastruktuurid. Siis algab operatsiooni järgmine etapp, mis on suunatud terroriste ette valmistavate baaside vastu.

Afganistani ründamisel kasutas USA B-1, B-2 ja B-52 tüüpi pommituslennukeid. 300 miljonit dollarit maksev B-2võtab pardale kuni 18 000 kilogrammi pomme. Pommitaja B-1 maksab 200 miljonit dollarit ja B-52 74 miljonit dollarit.

___________________________________________

Afganistani rünnak jättis finantsturud paanikata

Helenius hoiatab ülepakkumise eest

Kõik ootavad suurt pauku

Pangajuht soovitab praegu säästa

Rünnak seotud kogu protsessiga

Sõda olukorda kardinaalselt ei muuda

Aktsiaturud kardavad uusi terrorirünnakuid

Terroristlike rünnakute oht maailmas suureneb

Ühendriigid ründavad Powelli doktriini järgi

Auküsimus võib vallandada maailmasõja

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing