Gurmaanide klubi naudib kokakunsti

Riina Kallas 12. oktoober 2001, 00:00

Ainuüksi ideest panna kokad kunstiteoste inspireeringul erinevaid roogi valmistama ei piisa, on vaja ka heal tasemel teostust ning eksklusiivsust hindavat publikut, mis looks ürituse õnnestumiseks vajaliku sünergia.

?Inimesed arvavad, et meie üritused on nii vuntsitud, nagu oleks nöör maha tõmmatud. Kelnerid käivad mõõdetud sammuga, higipull otsa ees ja valavad veini. Kui tilk kuhugi kukub, on selge, et preemiad lähevad. Ja üritusel avastavad, et õhkkond on igati toetav ja sõbralik,? räägib klubi juhataja Margus Vaikre.

Põhimõte on üllatavalt lihtne ? kandva idee ümber koonduvad nimekad restoranid, kes ideed teostavad. Samuti mõni alkoholifirma, kes pakub sobivat roogade kõrvale. ?Jook, uus informatsioon, õhtukülalised, meedia ? igal on oma roll,? kirjeldab Vaikre klubi tegevust.

Vaikre on klubi hing. ?Ma olen juht, autojuht, sekretär ja raamatupidaja ühes isikus,? tutvustab ta oma rolli. Teisteks klubiliikmeteks on ürituste külalised, kes on üheks õhtuks kokku tulnud. Informatsioon klubi tegevuse kohta liigub tuttavate kaudu ning nii on ringi kaasatud umbes 50 inimest.

Mõte klubi luua tuli Vaikrele juhuslikult ? hulk aastaid tagasi sõbraga koos istudes ja mõtteid mõlgutades. Idee teostus seitsme kuu pärast ning oma sünnipäeval, 20. aprillil 1997. aastal toimuski esimene koosviibimine tollases Tartu restoranis Central.

Enamik varasemaid klubi üritusi leidiski aset Tartu erinevates restoranides, üks ilvesetemaatiline ka Pärnu Villa Ammendes. Alles klubi neljandal sünnipäeval riskis Vaikre kätt valgeks teha ka Tallinnas ? jäämurdjal Suur Tõll, kus loomulikult ei piirdutud vaid söömisega, vaid uuriti ka aurulaeva sisemust. Nüüdseks on käidud Paksu Margareta katusel mõõkkala nautimas, Carina restoranis esinduslikul jaanalinnuõhtul ning vähihooaega võeti vastu Laguunis.

Erilisi naudinguid on klubi liikmetele pakkunud road jaanalinnu-, kopra-, karu-, alligaatori-, faasani-, hai- ja tuuralihast, samuti paljudest erilistest mereandidest. Proovitud on mitmeid eksootilisi rahvuskööke, söödud omapärastes kohtades ? muuseumides, botaanikaaias, jõelaeval jm.

Lisaks kandvale ideele on igal gurmaanide koosviibimisel mitmeid huvitavaid külalisi, keda on eraldi palutud sõna võtma. Üritustel on viibinud näiteks Hillar Palamets, Andres Ehin, Andrei Sõritsa ning viimasel ?Viie meele õhtul? Jüri Kuuskemaa.

Ideed tulevad Vaikrele hetke ajel. Aasta tagasi palus keegi tuttavatest panna paika klubi programm terveks aastaks, et saaks varakult ürituste jaoks aega varuda. See ei tahtnud kuidagi õnnestuda. ?Kaks üritust ette mõelda ja organiseerida on täiesti piisav,? arvab Vaikre.

Järgmine gurmaanide klubi üritus Cathedrali restoranis on järjekorranumbrilt juba 50. ning seetõttu pannakse erandlikult eriline rõhk söögile. ?See on pidupäeva, juubeli teema, et kõik oleks esinduslik ja pidulik, aga kindlasti kõik muu toimib ? osavõtjaid me paika ei pane,? lubab Vaikre.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:11
Otsi:

Ava täpsem otsing