Rahakompass suunab Soome

Eva Palu 17. oktoober 2001, 00:00

Seekordne, juba teist aastat toimuv Rahakompass keskendub lähiajal rahamaailmas toimuvatele sündmustele, mis hakkavad kas otse või kaudselt mõjutama iga eestlast: euro käibeletulek, pensionireformi käivitumine ning Eesti ja Soome väärtpaberituru ühendamine.

Rahakompassi avamisel kell 12 on igal messikülastajal võimalus kuulda nende kolme teema kohta ja küsida küsimusi eestvedajate endi käest: esinevad Eesti Panga president Vahur Kraft, rahandusminister Siim Kallas ja Tallinna Väärtpaberibörsi (TVB) juhatuse esimees Gert Tiivas.

Esmakordselt tutvustatakse Tallinna börsi ja HEXi ühendamise plaani. Mis täpselt muutub Eesti investorile, sellest räägib TVB juhatuse esimees Gert Tiivas. Samal päeval on võimalus saada ka põhjalik ülevaade Soome turust ning selle tulevikuperspektiividest nii HEXi kui ka FIM Securitiesi spetsialistidelt.

Uuest aastast käivituv pensionireform teeb meist enamiku investoriteks. Reedel toimuvas diskussioonifoorumis, milles osalevad teiste hulgas Siim Kallas ja Hardo Pajula, otsitakse vastust küsimusele, kas me saame sellega hakkama. Debatil tuleb arutlusele, mida kohustuslik kogumispension inimese jaoks kaasa toob ning millised on inimese kohustused, millised õigused ja võimalikud valikud.

Päevakajalistest teemadest toimub reedel arutelu Ameerika tragöödia mõjudest maailmamajanduse tulevikule. Ameerika tragöödia mõjul on USA rahaturu keskne intressimäär langenud 2,5ni ning USA majanduse kahjudeks hinnatakse 60 miljardit dollarit, juba on pankrotiohus on mitmed lennufirmad ? mis saab edasi? Diskussioonis käsitlevad pankade spetsialistid arvatavaid mõjusid Eesti majandusele ja rahaturule, aktsiate prognoositavat käitumist ja optimistliku riigieelarve vastavust prognoosidele. Osalevad Hansabank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri, Trigon Marketsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk, Eesti Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktor Sven Kunsing ja Eesti Panga Pangainspektsiooni juhataja Andres Trink.

Pilootprojektina käivitub üritus nimega Rahakool, kus õpetatakse investeerimisest vähe teadmisi omavatele inimestele kolme tunniga rahapaigutamise aabitsatõdesid ning seda lihtsas ja arusaadavas keeles.

Rahakooli lektorid on Tehnikaülikooli rahanduse ja panganduse õppetooli hoidja Enn Listra, Suprema Fund Managementi tegevdirektor Paavo Põld ning Ewe Kaselaan väikeinvestori rollis. Ewe Kaselaan on tuntud ka ETV raha- ja investeerimisteemalisest telesaatest ?Kui mul oleks miljon krooni...?, mida näidatakse esimese messipäeva lõpus ka suurel ekraanil.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:58
Otsi:

Ava täpsem otsing