Venemaa turg sobib agressiivsele investorile

Kaja Koovit 25. oktoober 2001, 00:00

Venemaa aktsiaturu liikumist peegeldav RTS1 Interfax indeks on aasta algusega võrreldes tõusnud enam kui 50 protsendi võrra.

Kui veel mõned aastad tagasi sai Ühendriikide Dow Jonesi indeksi ja RTS1 liikumise vahele võrdusmärgi tõmmata, siis nüüd ei ole see enam võimalik. The Wall Street Journal kirjutas, et Venemaa aktsiaturu teistele maailma aktsiaturgudele vastuvoolu liikumise peamine põhjus on president Vladimir Putini uued maksureformid, mis seni vaid maksude vältimisele ja kasumi varjamisele keskendunud ettevõtted on meelitanud oma tegelikku majandusseisu näitama ja aktsionäridele märkimisväärseid dividende maksma.

Suuri dividende maksid välja naftafirmad Yukos, Lukoil ja Sibneft, kusjuures Lukoil maksis dividendideks 15?20 ja Sibneft 90 protsenti eelmise aasta puhaskasumist.

Ühispanga fondijuht Andrei Zaborski märkis, et Venemaa aktsiaturul on 10?15 aktsiat, millega aktiivselt kaubeldakse, mis on atraktiivsed ja millel on rahvusvaheline turg.

Kui varem hinnati Venemaa ettevõtteid väga riskantseteks, siis nüüd see vähehaaval muutub ja firmad ise püüavad enda mainet parandada. Näiteks Lukoil on Euroopas kokku ostnud bensiinijaamu püüdes sellega riske vähendada ning investoritele tõestada, et tegemist ei ole ainult Venemaale suunatud ettevõttega.

Andrei Zaborski sõnul on Venemaa turg huvitav ja sealsed aktsiad sobivad investeerimisportfelli riskide hajutamiseks. ?See turg on investorile, kes riskide taluvuselt kannatab välja arenevad turud. See on juba agressiivse investori rida,? lausus Zaborski.

Ta märkis, et kuigi Venemaa ettevõtted püüavad tõestada, et on avatud ja investorisõbralikud, ei kao riskid päriselt kuhugi. ?Alati jääb risk, et ühel päeval öeldakse, et tahtsime küll head, aga välja kukkus nagu alati,? lausus Zaborski.

Kaks kolmandikku Venemaa aktsiate turukapitalisatsioonist moodustavad naftafirmade aktsiad. Yukose aktsia on aasta algusest teinud 114protsendilise hinnatõusu, Sibnefti aktsia on tõusnud 128 protsenti.

Kui varasematel aegadel toetas Venemaa aktsiaturu juhtivaid firmasid nafta hinna tõus, siis praegu peaks olukord olema vastupidine.

Hansa Aktivate Juhtimise ASi portfellihaldur Vadim Ogne?t?ikov sõnas eelmisel nädalavahetusel investeerimismessil Rahakompass peetud ettekandes, et nafta tootmise kasv on üks faktoreid, mis aitab naftakompaniidel madalate naftahindadega rasket aega stabiilselt üle elada. Sibneft suurendas nafta tootmist 20 protsendi võrra, Yukos 18 protsendi võrra ja Surgutneftegaz 7 protsendi võrra.

Viimase üheksa kuu naftatootmise kasv oli Venemaal Ogne?t?ikovi sõnul 22 protsenti.

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas eile, et ajal kui maailmast tuleb teateid järjest uutest majanduslangusest, läheb Venemaal üllatavalt hästi: valuutareserv kasvab, IMFile makstakse laenu ennetähtaegselt, rubla on stabiilne, riigieelarve ülejäägiga ja majanduskasv korralik.

Venemaa presidendi Vladimir Putini teatel kasvab riigi sisemajanduse kogutoodang tänavu 5,8 protsenti ja tuleval aastal 4 protsenti.

Ei ole ühtki märki, mis viitaks sellele, et Venemaa majanduse olukord võiks lähiajal halveneda, ütles Rootsi suursaadik Moskvas Sven Hirdman.

Isegi kui nafta hind peaks langema, on riigi kodumaine nõudlus kasvanud niivõrd tugevaks, et on võimeline majanduskasvu üleval hoidma.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing