Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Söögi ja joogi käsiraamat
Rahvusvaheliselt tuntud inglise toitlustusspetsialistide kirjutatud käsiraamat on hädavajalik abivahend neile, kes töötavad kohvikutes, baarides või hotellides, ning kasulik lugemine kõigile, kes tunnevad huvi klassikalise kokakunsti, heade veinide, serveerimise või etiketi vastu.
Raamat käsitleb põhjalikult paljusid teemasid, nagu toitude ja jookide kokkusobivus, lauakatmine ja roogade serveerimine, rahvaste toitumistavad ja rahvusroad, veinide päritolu ja sordid, sigarid ja nende pakkumine, lauanõud, klaasid ja baarivarustus jpm. Mitut teemat käsitletakse eesti keeles üldse esimest korda; erakordseks muudab raamatu aga tõsiasi, et kõik oluline on koos samade kaante vahel.
Käsiraamatu teine osa on täielikult pühendatud alkohoolsetele jookidele ja nende serveerimisele. Väga põhjalikult tutvustatakse paljude maade veine, kuid sisutihe ülevaade antakse ka viskidest, brändidest, likööridest, aperitiividest jne. Rääkimata kokteilidest ja teistest segujookidest, mille tegemiseks pakub raamat paarsada klassikalist retsepti.
Raamatu lõpus on huvitav lisa: toidu- ja joogiterminite seletav sõnastik, restoraniterminite võrdlev sõnastik kuues keeles (eesti, inglise, prantsuse, itaalia, saksa, hispaania), ülevaade kuulsate inimeste järgi nime saanud toitudest, Bordeaux? ja Burgundia tuntuimate kvaliteetveinide nimekiri, veinide degusteerimise korraldamise juhised jm.
Kena kujundusega teos on käepärases väikeses formaadis, kuid mahukas ja sisutihe. Infot aitavad liigendada ja põhjalikumalt esitada kümned joonised, skeemid, tabelid ja maakaardid.
Inglastest autorite tutvustusest saame muu hulgas teada, et Harry L. Cracknell on töötanud kokana paljudes kuulsates hotellides, Gianfranco Nobis aga koolitanud ja nõustanud ka Eesti hotelli- ja restoranitöötajaid. Viimane on ühtlasi kirjutanud eestikeelsele väljaandele omaette eessõna.
Harry L. Cracknell, Gianfranco Nobis
Toidud, joogid ja serveerimine
Käsiraamat restoranijuhile, kokale, kelnerile, baarmenile? ja nõudlikule kliendileTõlkinud Hillar Tali. Pehme köide, 496 lk. TEA Kirjastus, 2001. Hind ca 235 krooni.
Autor: ÄP