Venemaa Jukos päästis Norra Kvaerneri

Tõnis Arnover 30. oktoober 2001, 00:00

Vana ja mainekas Norra tööstuskontsern Kvaerner, mille aastakäive ületab 105 miljardit Eesti krooni ja mille palgal on 35 riigis 35 000 inimest, vajas likviidsuskriisi tõttu kiiresti lühiajalist laenu umbes 980 miljonit Eesti krooni, aga kaks suurimat aktsionäri, Venemaa Jukos ja Norra Aker Maritime, samuti tütarfirma Soome Masa-Yards, kellel oli see raha olemas, ei ilmutanud ükski eriti soovi Kvaernerile appi tulla. Alles viimasel hetkel otsustas Jukos Kvaerneri päästa.

Venemaa suuruselt teine naftafirma Jukos, kelle koostöö Kvaerneriga on aidanud tal Lääne-Siberi Priobskoje naftaleiukohas tänavu naftatootmist üle 17% suurendada, tõusis eelmisel nädala Kvaerneri suurimaks osanikuks. Jukos ostis Kvaernerilt ära kaks tütarfirmat Kvaerner Process Techonology ja Kvaerner Hydrocarbons, põhjendades ostu Priobskoje naftaleiukoha hõlvamise jätkamise vajadusega.

Ostu hind oli 1,75 miljardit krooni, ja see tõstis Jukose osaluse Kvaerneris 12 protsendilt 22-le. Kui algul ei tahtnud Jukos seda summat kohe lauale panna, siis lõpuks lubas ta Kvaerneri päästmise huvides raha kiiresti ära maksta.

Norra analüütikute hinnangul huvitab Jukost Kvaerneri moodne naftatoomistehnoloogia, samuti püüab ta Kvaerneri päästmisega suurendada oma usaldusväärsust ja tõsta mainet.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing