Eksklusiivuks jäi messil müümata

Väinu Rozental 01. november 2001, 00:00

Kolme karupeaga kaunistatud tammeuks jääb eelmise nädala kolmapäeval, messi avapäeval silma sakslasest härrasmehele, kes palub T?i?ikovil 12 000 Saksa marka maksvat ust mitte kellelegi teisele müüa. ?Mees lubas naisega nõu pidada ja ukse enne messi sulgemist pühapäeval ära osta,? räägib T?i?ikov. ?Paraku pettis ta mind, sest ta ei tulnud tagasi.?

Nüüd loodab T?i?ikov uksele nimega Küllus leida ostja Eestimaal. Esialgu paneb T?i?ikov kalli ukse oma veinimajale ette. ?Kogu minu kodu on olnud eksponeerimiseks,? sõnab T?i?ikov ja lisab, et ega abikaasale väga meeldi, kui ta toob kliente kodus olevaid esemeid vaatama.

Külluslike nikerdustega ukse tegemine võtab Vinnali tisleritel ja seitsmel puidunikerdajal aega umbes kaks kuud. Kõikide Vinnali toodete ? uste, treppide, seinapaneelide, mööbli ? kavandid valmivad firma peakunstniku Igor ?alagini juhendamisel. Tänavu on toodete nimistusse lisandunud kaminad, kus Saaremaa dolomiit on elegantselt ühendatud tammepuiduga.

Vinnal kasutab puittoodete valmistamisel Eesti väärispuid tamme ja saart. ?Tamme on raske hankida,? kurdab T?i?ikov ja lisab, et suvine torm, mis murdis nii mõneski pargis nii mõnegi soliidse tamme, leevendas veidi toormepõuda.

Poodidest Vinnali eksklusiivseid tooteid ei leia, firma teeb vaid tellimustöid. Kõige kallim töö on olnud 350 000 krooni maksnud puittrepp Viimsi talveaeda. Käsil olevatest töödest on vastutusrikkaimad ehk massiivsed tammepuidust aknaraamid Moskvas asuvale Venemaa keskpangale.

Poolteise miljoni krooni suuruse kuukäibega Vinnali põhiklientideks on Eesti jõukad inimesed. Vinnal teeb koostööd mitme nimeka arhitektiga. Näiteks disaini- ja arhitektuuribüroo OÜ Ars-Projekt kaudu on Vinnali eksklusiivsed tööd jõudnud tuntud suurettevõtja Meriväljal asuvasse villasse Mery.

Ars-Projekti juhataja, Eesti Sisearhitektide Liidu juhataja Eero Jürgenson toob esile Vinnali positiivse ellusuhtumise. ?Kui enamik firmadest võtab keerukamate lahenduste puhul seisukoha, miks asja teha ei saa, siis Vinnal keskendub probleemile, kuidas seda teha saab,? rääkis Jürgenson. ?Samuti on Vinnal väheseid firmasid, mis valdab heal tasemel käsitööoskust ? skulptuurset puidulõiget.?

Edukalt müüb Vinnal oma tooteid ka Soomes, kavas on avada esindus Peterburis. ?Soome turul kinnitasime kanda tänu sellele, et eksponeerisime oma tooteid eelmisel ja sellel aastal Helsingi sisustusmessil,? räägib T?i?ikov.

Otsest kasu Leipzigi messil osalemisest T?i?ikov veel hinnata ei oska. Seni on Vinnal oma puittooteid Kesk-Euroopasse suhteliselt vähe eksportinud. ?Üksikud uksed Saksamaale ja ühe ?veitsi restorani kõik uksed,? loetleb T?i?ikov.

Üheksa aastat tagasi asutatud Vinnali tootmisbaas asub Tartumaal Vara vallas Välgi külas endises noorkarjalaudas. Vinnalis töötab sada inimest. Vinnali ainuomanik, Luua metsakooli haridusega metsnik Ingvar T?i?ikov on kokku investeerinud 5?6 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing