Kasv toimub illegaalse turu arvelt

Marika Merilai 02. november 2001, 00:00

Kaubanduse kui majandussektori positsioon on viimase paari aasta jooksul tõusnud. 2002. aastal ei saa aga prognoosida tarbijaturu üldmahu kasvu. Jaekäibe näitajate kasv saab toimuda illegaalse turu arvel. Nii valitsusasutused kui turu-uuringufirmad ei prognoosi elanike sissetulekute kasvu ning arvestades Eestis kõrgel tasemel püsivat tööpuudust, hindade tõusu, sissetulekute diferentseeritust, ei saagi lähitulevikuks tarbimise kasvu prognoosida.

Jätkub jaekaubanduse konsolideerumine ja ketistumine, mis kasvatab ketti kuuluvate kaupluste osatähtsust. Suureneb müügipind ühe elaniku kohta. Samas kaupluste arv lähiaastatel väheneb, eriti toidukaupluste arv. Suureneb aga kettidesse, sh rahvusvahelistesse kettidesse, kuuluvate kaupluste arv ja turuosa. Kasvada võib ka teatud kaupade või kaupade grupi müügile spetsialiseerunud kaupluste arv.

Turgu kontrollib lääneriikide kapital, mistõttu jätkuvad ka välisinvesteeringud kaubandusse.

Hulgikaubanduses on järgmisel aastal märksõnaks efektiivsus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing