Tariifide tõus kärbib naftafirmade kasumit

07. november 2001, 08:18

Vaatamata naftavedude kasvule viimastel kuudel ootavad naftaveofirmad tõusnud veotariifide tõttu eelmisest aastast kehvemaid majandustulemusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Venemaa valmistub talveks ning seetõttu naftatoodete väljavedu väheneb,? lausus Transiidi Assotsiatsiooni tegevdirektor Andrus Kuusmann. Ta märkis, et üldiselt valitseb sügiseti naftatoodete transiidi osas langusperiood ning veomahud on tavapärasest väiksemad.

Ka Pakterminali juhatuse esimehe Raivo Vare hinnangul võib aasta lõpp naftatransiidifirmade poolt töödeldavate koguste osas kaasa tuua mõningase languse, samas on Pakterminali juht kindel, et järsku langust naftatoodete osas oodata pole.

Vare sõnul jäävad Pakterminali selle aasta käibe- ja kasuminumbrid eelmisele aastale alla. Tema sõnul tingivad selle muutunud tariifid ning produktide struktuuride tulem.

Eelmisel aastal teenis Pakterminal 1,168 miljardise käibe juures 755 miljonit krooni puhaskasumit, kusjuures dividende maksis ettevõte eelmise aasta eest pool miljardit krooni. Selle aasta käibe ja kasuminumbreid Vare prognoosida ei soovinud. ?Mahtude osas oleme praegu kergelt plussis ? ületame eelmise aasta tulemust 45 000 tonniga,? rääkis Vare.

ASi Milstrand kaubakäive on jooksval aastal madalam kui eelmisel aastal.

Milstrandi tegevdirektori Viktor Palmeti sõnul piirdub ettevõtte kaubanomenklatuur peamiselt kerge kütteõli ja diislikütusega. ?Tarneid sellel turul teostatakse suhteliselt väikeste partiidena, mis on ülimalt tundlikud väiksematelegi muudatustele turul,? märkis Palmet.

Sel aastal takistasid Milstrandi tarneid 1. augustil Venemaa raudteeministeeriumi poolt tehtud tariifidemuudatus Venemaa terminalide kasuks ning hinnakõikumised, mille põhjustasid terroriaktid USAs.

Transiidi Assotsiatsioon prognoosib lähitulevikus transiidimahtude kasvu aeglustumist. ?Kiired kasvuperioodid on möödas ning vaevalt et kellegi mahud enam aastas 20 protsendi võrra kasvavad. Pigem jäävad kasvud edaspidi 2-5 protsendi piiridesse,? rääkis transiidi assotsiatsiooni tegevdirektor Andrus Kuusmann.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing