Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Elus on kõik suur juhus

    Tippjuhist kahe lapse ema arvates ei jookse haridus kunagi mööda külgi maha, olgu see siis nõukogudeaegne või mitte. Hääle sõnu kinnitab ka tema käesoleva aasta kevadel Tartu Ülikoolis ärijuhtimises omandatud magistrikraad. Äriasjus kuulab daam enne lõpliku otsuste tegemist ära alati ka teiste arvamused ja juhul kui argumendid on piisavalt veenvad, võib ta oma seisukohti vastavalt nendele isegi muuta.
    Vastab Reet Hääl
    Eesti ärimaailm on väga meestekeskne. Kas tõsiasi, et olete naisterahvas, on olnud teie karjääriredelil edasiviivaks või pigem takistavaks teguriks?
    Takistavaks mitte mingil juhul. Muidugi ma pole kunagi ka mees olnud ega tea, kuhu ma sellisel juhul välja oleksin jõudnud. Ärimaailm on meil tõesti meestekeskne, aga see ei saa lõpmatuseni kesta, kuna Euroopa Liidul on oma nõudmised kui palju peab naisi näiteks riigiametites olema. Iseasi, kas niisugune lähenemine ka õige on. Kui naisi ikka kuskilt võtta pole, siis vägisi ei saa midagi. Meie naiste suhtumine on ju sageli selline, et mul on hästiteeniv mees ja ma ei viitsigi ennast realiseerida. Ma arvan, et kõik kujuneb aja jooksul ja võibolla tulevikus on juhtivatel kohtadel olevate meeste ja naiste suhe ka võrdsem.
    Mis on juhitöös kõige raskem?
    Arvestamine ja toimetulek inimfaktoriga. Iga inimene on isiksus ja nõuab omamoodi kohtlemist. Ega ilmaasjata pole öeldud, ütleja oli vist Stalin, pole inimest, pole probleemi. Juhile on tähtsad ennekõike ettevõtte eesmärgid, töötajale loomulikult tema isiklik heaolu. Kahe poole vahel tasakaalu leidmine on kohati väga keeruline.
    Kuivõrd teadlikult olete oma karjääri planeerinud?
    Sedavõrd olen planeerinud, et kui olen lehes mõnda huvitavat töökuulutust näinud, siis enne kandideerimist loomulikult, mida ma teen. Ent nii, et mingi kindel siht on silme ees, kuhu tahaks jõuda, nii küll pole olnud. Kõik on toimunud võrdlemisi spontaanselt ja juhuslikult. Ka see on ju suur juhus, et sa õigel ajal lehte loed või vajalike inimestega tutvud.
    Millised tegurid on edu saavutamisel tähtsaimad?
    Tähtis on endale täpne eesmärk seada ja teha siis selle saavutamiseks kõik, mis sinu võimuses. Ka on väga vaja eneseusku, aga see tuleb aastatega, siis kui tekib töö- ja suhtlemiskogemus. Need, kellel on liigset eneseusku aastates 18 või 20, kõrvetavad oma näppe kindlasti mitmeid kordi.
    Olete koos abikaasaga või ka ilma olnud sageli seltskonnajakirjanduse veergudel. Kas see on mõjutanud teie tõsiseltvõetavust tippjuhina?
    Ei ole. Eesti on ju nii väike ja need äriringkonnad, teavad asjade tegelikku seisu väga hästi, kirjutatagu mis tahes. Vahel on minu Soome tuttavad kuulsuse teemadel nalja visanud. Üldiselt suhtun ajakirjandusse huumoriga, kuigi vahel kirjutatakse täiesti valesid asju, näiteks lugesin kord ajalehest, et Keraamikatehas on maha müüdud. Samas on seltskonnaveergudel olemisest kindlasti ka kasu, sest inimestel on kergem nägu ja nime kokku viia ning see lihtsustab kohati asjaajamist. Minu pensionärist ema satub vahel paanikasse ja helistab ning küsib paaniliselt, et kuidas selle või teise asjaga on.
    Milline on kõige õigem otsus, mida olete teinud?
    Enamus otsuseid on olnud õiged. Võibolla oli üks õigemaid tööle asumine oma esimesele töökohale Eesti Reklaamfilmi, mis õpetas mulle loomingulist mõtlemist. Minu tollane ülemus Peedo Jaama oli väga avatud uutele ideedele. Reisisime sel ajal palju Soomes ja Rootsis ning asutasime mitmeid ühisettevõtteid. Ega meil mingeid juriste ei olnud, lepingud tuli kõik ise ära teha. Sain protsessi käigus hulga kogemusi. Ka oli mõistlik otsus konkureerida Eesti Olümpiafondi tegevdirektoriks. Olin enne seda pisut alla aasta lapsega kodus olnud, rahareform oli tulemas ja üldse oli see keeruline aeg. Ent pakkumine oli nii ahvatlev, et kuigi ma polnud varem juhtival kohal töötanud, haarasin võimalusest kinni.
    Milline on suurim tehtud viga?
    Kaalun oma otsuseid alati pikalt, vahest isegi liiga põhjalikult, mistõttu väga suuri vigu nagu ei mäletagi. Väiksemaid vigu teen, sarnaselt teistele inimestele, muidugi iga päev, Konkreetsetematest vigadest meenub, et peale Keraamikatehase juhi kohale asumist oleksin pidanud nõukogudeaegsed keskastme juhid kohe lahti laskma, aga ma ei teinud seda. Kuidas sa lased lahti inimese, kes on oma kohal töötanud kolmkümmend aastat? Kolmkümmend aastat! Samas sa tead, et ta ei pruugi üldse enam tööd saada. Ettevõtte arengu seisukohalt oli see muidugi vale otsus.
    Millised omadused on aidanud teil probleemidest võitjana välja tulla?
    Nagu juba öeldud, ma ei ole ülepeakaela otsustaja, üldsegi mitte. See, et ma kaalun ja analüüsin erinevaid variante, on aidanud leida kõigile ettevõtte probleemidele lahenduse. Vahel on ka halb lahendus parem kui lasta asjadel lõpmatuseni venida. Loomulikult nõuab ettevõtte juhtimine kompromisse ja ma kuulangi alati ära, mis teisel poolel öelda on..
    Millist kasu olete saanud haridusest?
    Hindan haridust väga kõrgelt ja arvan, et juba üliõpilaskonna keskel olemine on omaette kogemus. Ülikoolis ükskõik mida õppides areneb nii inimese suhtlemis-kui mõtlemisoskus ja ma ei kahetse sugugi, et lõpetasin TPIs infotehnoloogia eriala. Samuti oli palju kasu eelmisel suvel omandatud ärijuhtimise magistri kraadist.
    Kust te praegu uusi teadmisi hangite?
    Sain magistridiplomi kätte suvel ja olen otsustanud selle aasta lõpuni puhata. Muidugi osalen mõnedel liisinguga seotud kursustel ja konverentsidel, aga midagi suuremat ma teha ei kavatse. Järgmisel aastal tahaksin ennast täiendada rootsi keele osas.
    Kelle mõju hindate enese kujunemisel suurimaks?
    Eks perekonna ja vanemate mõju on ikka kõige suurem olnud. Äriasjades annab abikaasa mulle sageli asjalikku nõu ja tema arvamus on mulle väga oluline.
    Millised on praegused probleemid, millega tegelete?
    Liisingu poole pealt on põhitähelepanu all seadusandlus. Keraamikatehasega oleme läinud välisturgudele ja teeme ka palju allhanget nii, et tootmismahud kasvavad väga kiiresti. Liiga kiire kasvuga kaasnevad muidugi omad probleemid.
    Mis on teie hind tööjõuturul?
    Minu palk on vastavuses vastutuse mahuga.
    Millised on teie plaanid seoses Keraamikatehasega?
    Keraamikatehas oli kolm aastat tagasi kui ma seda juhtima hakkasin, täiesti tavaline nõukogudeaegne ettevõte, millele kuulus palju hooneid ja maad. Tulevikus tahame jätta endale ainult tootmishoone ja seda ümbritseva krundi ning ülejäänud ballastist vabaneda. Samas soovime tegeleda edasi oma toote arendamisega, mis pole, mis seal salata, nii kasumlik kui allhange. Viimasel aastal oleme hakanud müüma ka Eesti turule ja meil läheb väga kenasti.
    Kas Liisingfirmade Liidu juhi amet on rohkem auamet või sisaldab see ka palju reaalset tööd?
    Kindlasti pole tegemist auametiga. Tegelen igapäevaselt liisingfinantseerimist puudutavate probleemidega. Teatavasti muudavad meie valitsusorganid aktiivselt seadusi ja selles vallas on argumenteerimist piisavalt. Samuti kuulub minu töökohustuste hulka suhtlemine Eesti Pangaga ja liisingfirmadega ning samuti statistika. Tööd jagub.
    Eestile on sageli ette heidetud siinse ühiskonna suurt korporatiivsust. Kuivõrd on teie karjääri mõjutanud abikaasa Heiti Hääle kõrge positsioon ja sellega kaasnevad suhted?
    Sain liisingfirma tegevjuhiks ajalehekuulutusele vastates ja konkursil osaledes, samuti eelmisele töökohale. Keraamikatehast juhin muidugi peamiselt seetõttu, et 2/3 tehasest kuulub meie perele.
    Kindlasti on abikaasa positsioon üht-teist mõjutanud, seda nii positiivselt kui negatiivselt. Vahel on hetki kui tahaks avalikkuse tähelepanu vältida, aga samas on tööalane suhtlemine lihtsustatud kui sind teatakse.
    Olete juba pikka aega oma karjääri tipul. Kuhu arvate end olevat jõudnud 10 aasta pärast?
    Ei tea, ei oska öelda. Keraamikatehasega jään ka tulevikus seotuks, aga pole kindel, kas jätkan tingimata juhina. Tootmine peab vastama teatud sihtidele ja olemine samaaegselt nii omaniku kui ka juhi rollis polegi alati ettevõtte seisukohale soodne.
    Autor: Edith Kiilmaa
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.