Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eriõli mehed leidsid tulusa kütuse valemi

    Kütuseärimehed teenisid selle kütusekoguse aktsiiside tasumata jätmise pealt üle 100 miljoni krooni.
    Kütusetehingute niidid jooksevad kokku elegantsesse villataolisesse majja Tallinnas, rahvusraamatukogu taga Veetorni tänaval. Seal asuvas büroos esindab keeruliste kütuse impordiskeemidega tuntud firmasid tagasihoidlik, kuid kolleegide poolt hinnatud vandeadvokaat Jüri Leppik.
    Tema nimele on registreeritud paljud offshore-firmad, mille arvetelt Taanis jm kantakse läbi sadu miljoneid kroone kütuseärist saadud raha. Keda Leppik esindab, on raske tuvastada ka Krediidiinfo põhjal.
    Eriõli liitega firmades on Krediidiinfo andmetel tundmatud ärimehed.
    Kütuseäri ajutrusti moodustavad kunagise Kiviteri, hilisema Viru Keemia Grupi ja selle erastanud Eriõli juhtfiguurid. Need on Priit Piilmann, jurist Vahur Krinal ja kütuseärimees Antti Lepik Eriõli Kommertsist.
    ?Andmeid on võimalik saada äriregistrist,? märkis Leppik lakooniliselt. Ta ei soovi pikemalt rääkida ei offshore?ide omanikest ega ka nende kaudu raha liigutamise põhimõtetest.
    Politseiallikad lisavad äriregistri teabele, et neid kolme firmat ühendab Bahama offshore?i Hansen & Co osalus, mida esindab Eestis Jüri Leppik.
    Viru Aromaatika on Viru Keemia Grupi tütarfirma, mis on tolliametilt keemiaettevõttena saanud aktsiisivabastuse. See võimaldab tal maksuvabalt riiki tuua mitut aktsiisiga maksustatavat keemiakaupa, mida saab kasutada bensiini ja diislikütuse tootmiseks.
    Vestlustest mitme tolliametnikuga selgus, et pärast seda, kui Viru Aromaatika tõi kütuselisandid aktsiisivabalt riiki, veeti need edasi Eriõli Kommertsi või Eriõli Kaubanduse ASi. Mõlema firma tegutsemisaadress on Tallinn, Peterburi tee 71, kus tegutses ka pankrotti läinud Eriõli.
    Kütus, mis Eriõli abil kokku segati, müüdi aastatel 1999-2000 Oilstopi tanklaketi kaudu, mis kuulus Eriõli Kaubandusele.
    Praegu rendib tanklaid kütusefirma Lukoil. See ei tähenda allikate hinnangul, et kütuse maaletoomisskeemides offshore?ide kaudu midagi põhimõttelist muutunud oleks. ?Nad on firmasid riiulisse mitmeks aastaks valmis tootnud,? väitis üks politseiallikas. ?Kui maksuamet puistama läheb, võtavad riiulist uue firma ja lasevad edasi.?
    Et kütuse segamine ja maksupettused ei muutuks liiga läbinähtavaks, lõid Viru Keemia Grupi ja Eriõliga seotud kütuseärimehed fiktiivsetest firmadest võrgustiku.
    Kaks peamist sellesse võrgustikku kuuluvat tegeliku majandustegevuseta firmat kandsid nime OÜ Novoten ja OÜ Centuco.
    Paberite järgi on need firmad Viru Aromaatikalt 1999. ja 2000. aastal ostnud umbes 70 miljoni krooni eest kütuselisandeid. Tegelikult ei ole lisandid suure tõenäosusega Centucosse ega Novoteni läinud, firmade vahel liikusid ainult fiktiivsed arved. Need on kujundatud arvutiga, esindajate allkirjad on arvetele löödud templiga. Mängu toodi ka riiulifirma Foilinger, et skeem ei muutuks maksuameti jaoks liiga läbinähtavaks. Foilinger deklareeris ainsana nendest väikefirmadest käivet. Centuco, Novoten ja Foilinger tekitati selleks, et varjata kütuse tegelikku liikumist ja tootjaid Eriõlist, millel on Viru Keemia Grupiga ühine aktsionär: Bahama offshore Hansen & Co.
    Kui paberite järgi liikusid kütuselisandid väikestele osaühingutele, siis tegelikult jäid nad n-ö perekonnaringi, Viru Keemia Grupile ja Eriõlile, kes neist kütust tootsid.
    Peale Centuco ja Foilingeri müüs Viru Aromaatika 1999-2000 kütuselisandeid kümnetele väikestele osaühingutele, mida ühendab üks omadus: nad ei ole maksuameti poolt ülesleitavad ja maksustatavat käivet ei deklareeri.
    Küsimusele, millistele firmadele Viru Aromaatika viimastel aastatel kütuselisandeid on müünud, vastas Viru Keemia Grupi avalike suhete juht Dainis Hirv: ?Konkreetse nimekirja lisamine ei ole meie arvates põhjendatud.?
    Kütuse ?läbipesemine? ja maksuametilt raha väljapetmine jätkus nii. OÜde Novoten ja Centuco nimel saadeti OÜ-le Foilinger arveid mootorikütuste eest, mille hinnas sisaldus aktsiis. Foilinger deklareeris maksuametile näitamiseks ka käivet. 1999. aastal ja 2000. aasta 7 kuu jooksul deklareeris Foilinger näiteks maksustatavat käivet ligi 200 miljonit krooni.
    Järele jääv nn ?vaba raha? ehk summad, mis oleks pidanud riigile maksudeks maksma pluss kasum kanti Eriõlidest Novoteni ja Centuco kaudu offshore-firmadesse. Näiteks Clausen Trade Co Ltd arvele, mis on otseselt seotud Eriõli Kaubandusega. Nimetatud firmat käsutab advokaat Jüri Leppik.
    Centuco ja Novoten on raha kandnud ka teiste offshore-firmade arvetele. Viimaste aastatega paisusid kütuseärimeeste offshore-firmade arved ainuüksi Centuco ja Novoteni abil ligi 200 miljoni krooni võrra.
    Tolliamet hoidub kommenteerimast, millistel asjaoludel sai Viru Aromaatika riigilt kuni järgmise aasta juunini kehtiva vabastuse aktsiisist. Ametnikud viitavad maksukorralduse seadusele, mille alusel ei tohi nad maksuvabastuse loa asjaolude kohta infot anda.
    Maksuameti pressiesindaja Koit Luus ütles, et Viru Aromaatika käis mullu detsembris aktsiisivabastust taotlemas ka maksuametilt, kuid sai korvi. Ühtegi pooleliolevat kriminaalasja Viru Aromaatika suhtes maksupolitsei ei menetle. Kas Viru Aromaatikat praegu revideeritakse või mitte, ei soovinud Luus kommenteerida.
    Ametlikult tegeleb Viru Aromaatika põhiliselt tolueeni, benseeni ning lahustite tootmisega. Samas saab näiteks tolueeni keemikute andmetel tarvitada ka kütuselisandina. Viru Aromaatika peamised kütusefirmadele müüdud kütuselisandid on lisaks tolueenile süntool ja mentüültretbutüüleeter.
    ?Me ei tea, milleks kütuselisandeid kasutati,? väitis Viru Keema Grupi avalike suhete juht Dainis Hirv. ?Samuti ei saa me võtta vastutust nende edasise kasutamise eest.?
    Hirv lisas, et kütuselisandite aktiivsem vahendustegevus Eestis jäi 1999. aastasse ja 2000. aasta esimesse poolde. Ka Aromaatika osales selles vahendustegevuses. ?2001. aastal ei ole Viru Aromaatika teie poolt nimetatud lisandeid Eestisse toonud ega ka müünud,? väitis Hirv. ?Toorainet, mis on Eestisse toodud, on kasutatud ainult oma tootmise tarbeks.?
    Nagu ka Viru Keemia Grupp, ei tunne Eriõli endal lasuvat Eesti riigi ees mingit süüd. ?Eriõli Kommerts ei ole kütuseid ?parendanud?, kuna tarnitud kütused on olnud kvaliteetsed ja vastanud kõigile Eestis kehtivatele nõuetele,? lükkas Eriõli Kommertsi tegevjuht Antti Lepik kõik süüdistused tagasi.
    ?Eriõli Kommerts ei ole seotud kütuse aktsiisipettustega,? väitis Leppik. ?Kõikidelt tarnitud kütustelt on Eriõli Kommerts kõik nõutavad riigimaksud ära tasunud ja olen valmis seda dokumentaalselt tõestama.?
    Eriõli Kommertsi põhitegevusala on Leppiku väitel kütuste importimine Eestisse. Firma ostab kütuseid Venemaa, Valgevene, Leedu jt naftatöötlemistehastest ja müüb need suurte partiidena vahendajatele Eestis. Kuna marginaal on väike, on rõhk pandud Leppiku sõnul käibemahtudele.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.