Norbert Balzer nägi Riiat

Anne Burghardt 23. november 2001, 00:00

Riia vanalinna Mustpeade majas saab novembris näha Norbert Balzeri fotonäitust ?Riia näod ja Riia lood?.

Saksa vabakutseline fotodisainer Norbert Balzer tutvustab sellel näitusel oma enam kui sadat mustvalget fotot, mis on üles võetud Riias selle aasta jaanuarist augustini. Balzeri seni jäädvustatud fotodest on tuntuimad ja enim rahvusvahelist kõlapinda leidnud Fääri saari kujutavad pildid.

Mustvalgetelt piltidelt vaatavad vastu nii inimesed kui ehitised, igaüks oma näo ja looga. Fotodel võib näha Riia juutide rabi, jaanipäeva tähistavad lätlased, jäätunud Dauguaval koera jalutav läkiläkiga mees jt. Ei puudu Läti president.

Balzer pole unustatud ka Riia ehitisi, alustades uhkete juugendstiili hoonetega ning lõpetades puumajadega, mis asuvad teisepool Daugavat ega kuulu enam üleslöödud kesklinna. Mõistagi pole Bazer saanud mööda minna kuulsast Mildast ? Brivibase bilvari alguses seisvast vabadussambast.

Omaette tähelepanu väärib ka Mustpeade maja. Aastal 1344 valminuna kuulus see sakslastest kaupmeeste ühendusele, mille kaitsepühakuks oli püha Mauritius, kes oli pärit Aafrikast (siit ka ?mustpead?). Hoone hävis II maailmasõjas, kuid seoses Riia 800. aastapäeva pidustustega otsustati ta paari aasta eest taastada. Ehkki 1999. aastal valminud tulemust peetakse küll läti arhitektuuri uhkuseks, ei saa maja ajaloolisest hõngust enam rääkida.

Lisaks ülakorruse näitusesaalile, kus saab näha Balzeri fotosid, on Mustpeade majas ka paar püsiekspositsiooni. Keldrikorrusel antakse ülevaade hoone ajaloost, samuti näeb seal järelejäänud osi algsest vundamendist. Esimesel korrusel saab tutvuda ?mustpeade? tubakatooside kollektsiooni ning koosviibimisruumidega, teise korruse suures saalis korraldatakse aeg-ajalt klassikalise muusika kontserte.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing