Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Jõulumaid on suuri ja väikesi, maal ja linnas

ÄP 07. detsember 2001, 00:00

Kalevi kommivabriku territooriumile kerkival jõulumaal etendub detsembris Nukuteatri ja Kalevi ühisprojektina valminud Andres Dvinjaninovi ja Toomas Lunge jõulumuusikal ?Kalev@Jälev.komm?. Jõulumuusikali mängitakse 23. detsembrini. Soovi korral on ettevõtetel ja asutustel võimalus tellida jõuluvana pärast etendust lastele kommipakke jagama Kalevi maiustusemuuseumi saali.

Enne ja pärast etendust saab Jõulumaa ?okolaadi väljakul maitsta ehtsat kuuma ?okolaadi, saata sõbrale jõulukaarti, vaadata laste joonistatud jõulukaartide näitust ning teha palju muud põnevat. Päkapikud on ametis martsipani maalimise ja kommide pakkimisega, Jõulumaa postkontorist saab iga põnn saata vanaemale või jõuluvanale jõulukaardi. Näitusesaalis on välja pandud jõuluehete meisterdamise võistluse ja jõulukaartide võidujoonistamise parimad tööd, kommivabriku Jõulukontorist saavad soovijad maiustusi kaasa osta või tellida.

Kuni 23. detsembrini Tallinnas, Pärnu mnt 139 (sissepääs Kohila tänavalt), info http://www.kalev.ee , tel (0) 641 1617, (0) 641 1609

Metsamoori Saladuslik Jõulurada kutsub avastama ja kogema looduse imeriiki. Retked metsa toimuvad kaks korda päevas: hommikune vaikus ja õhtune salapära. Kes raja läbi teinud, teavad Haldjatemaa saladusi ? Metsamoori talvejutud kaminatule paistel, Seelikuga Puu mõistatused, nõiduslikud trummihääled, maa-alused talvelaulud ja sõnumised ning Metsamoori Pagarikoja õnneleivakesed. Hommikusel retkel näeb jääkristalle ja vaikuse valevust, õhtusel heidavad lõkked kummalisi varje ja küünaldes mets õhkab salapärast hingust.

Kuni 21. detsembrini Võrumaal Antsla vallas Kaika kandis

Metsamoori kodu Veetka talus. Info 050 60 535, (078) 67 633

Programm algab Mõniste muuseumi juurest igal täis- ja pooltunnil, kestvus 2,5?3 tundi. Tutvutakse seitsme soome-ugri huvitavama jõulutraditsiooniga, tegevus jätkub Karisöödi looduspargis seitsme erineva maa uue aasta vastuvõtu traditsioonide tutvustamisega.

Pileti hinna sees on saatjad teekonnal läbi erinevate maade, maiustused, üllatused jõuluvanalt ja teelaud piparkookidega reisi lõpus. Kui on lund, siis ka saanisõit.

Kuni 14. detsembrini Mõniste muuseumis. Mõniste vald, Võrumaa.

Tartu laste mängumaal on ?Labürint läbi Annelinna?, ?Tartu jõulumehe kodu?, lastekaraoke, grossing, saanisõit, batuut, jõuludisko, muinasjututuba, ?Reis ümber purskkaevu? ja muud põnevat. 1500 ruutmeetrile on ehitatud väike Tartu ? ühes Emajõe ja Toomemäega. Mänge on Jõulu-Tartus 14, nii kehalisi kui teadmistemänge ja viktoriine. Jõulumängude maale viib jõulubuss Raekoja platsilt.

Kuni 6. jaanuarini Tartu Messikeskuses, Kreutzwaldi 60, http://www.hot.ee /joulumaa.

Info ja registreerimine tel (07) 421 662.

Spordipäkapikud kutsuvad kõiki lapsi ja muidu lustlikke inimesi spordimuuseumi põnevatesse keldriruumidesse päkapikuvõimlema, joonistama ja jõululugusid kuulama. Lisaks saab oma jõudu ja osavust proovile panna erinevates mängudes ja jõukatsumistes, keskaegsetesse keldrisoppidesse on ära peidetud maitsvaid piparkooke ja ehk ka mõned kingitused.

Programmis on päkapikuvõimlemine, sportlik jõuluviktoriin, osavusmängud, jõukatsumine, peidetud piparkookide otsimine, joonistusvõistlus, jõulupostkontor, üllatuskingitused ning saab vaadata, kuidas elavad päkapikud.

Spordipäkapikumaa üritused algavad kell 10 ja kestavad õhtul 18.30ni. Programm algab igal täistunnil ja kestab 90 minutit. Korraga mahub päkapikumaale seiklema kuni 20 inimest.

Kuni 6. jaanuarini Eesti Spordimuuseumis. Tartu, Rüütli 15 kl 10.00?18.30. http://www.spordimuuseum.ee , info ja registreerumine tel (07) 300 750, (07) 300 752, 056 910 997

Jõuluküla taludes on põnevat nii suurtele kui väikestele. Sepa talus on sepp, õnnenaelte tegemine ja õnnevalamine ning postituba. Sassi-Jaani talu on mõnus müramistalu ? õled põrandal ja mänguvahendite kasutamisvõimalus, lisaks rahvamängud juhendajatega. Köstriaseme talus saab vaadata jõuluvorsti ja leiva valmistamist ning toitu ka maitsta.

Mitmes talus on jõulude elav ajalugu ? Pulgas jõulud 19. sajandi II poolel, Kutsaris 1938. aastal. Aarte talus saab tutvuda rannaküla jõuludega enne Esimest ilmasõda, Punkris rindejõuludega 1942. aastal Eesti Leegionis.

Kuie koolimajas on näitus ja vanamoodi kuuseehete ja jõulukaunistuste meisterdamise tuba. Sutlepa kabelis on näitus, Kolu kõrtsis kõrtsiruum ja sakstekamber toitlustamisega. Tallis esinevad erinevad kollektiivid ja rahvapilliansamblid. Vabaõhumuuseumis liigub ringi ka jõuluvana ning saab saaniga sõita. Kui ilm lubab, on töös ka kelgumägi ja liuväli. 15.,16. ja 22. detsembril on avatud jõulutänav, kus käib kingituste, kuuskede ja muu pühadekauba müük.

Jõuluküla avatakse 8. detsembril ja on avatud 22. kuupäevani. Vabaõhumuuseumi tee 12, tel (0) 654 9117, (0) 654 9100

Retk Elistvere loomapargis, jõuluvana, tellimisel kommipakk, päkapikud, kollid-trollid, vanad jõulukombed, iga päev jõuluetendus ja palju muud. Soovitatav on ette helistada.

15.?23.12., 26.?30.12. Elistvere, Jõgevamaa. Info ja registreerimine tel (077) 64 666

Tipp-topp vormis Sammalhabe pakub oma kodus maitsvat leiba ning kuuma teed, saani- või vankrisõitu, jõululaule ja lustakaid tantse, pikka liugu liumäelt ning üllatuskingitusi. Rahvamajas on maiustustekoobas, õnneloosiratas ja kingitustelett.

10.-20.12. Lasva, Võrumaa, info tel (078) 98 291

Päkapikula piiripunktis väljastatakse saabujaile päkapikumaa passid, maal on käsitöötuba ja raamatukogu, päkapikkude kohvik jõulupudru ja päkapikukaraokega ning tollipunkt, kus lapsed saavad deklareerida omameisterdatud kauba.

11.?17.12. Jõhvi kultuurikeskus, info tel 056 497 959

Jõuluprogrammi käigus külastatakse Palamuse veskit ja Tootsi koolimaja, räägitakse jõulukommetest vanal ajal, lauldakse harmooniumi saatel jõululaule ja valatakse õnne. Proovida saab sule ja tindiga kirjutamist, õues lõkke ääres või köstri õunaaidas saab süüa Tootsi kringlit. Iga last ootab väike üllatus.

10.?21.12. Palamuse, Jõgevamaa. Info tel (077) 33 114

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing