Nimi peaks sobima tegevusalaga

Inge Rumessen 07. detsember 2001, 00:00

Äriseadustiku järgi ei tohi firma nimi olla tegevusala suhtes eksitav, ühtlasi peab ta olema selgesti eristatav teistest Eestis äriregistrisse kantud nimedest.

Valmisfirmade müüjate sõnul eelistavad kliendid nimesid, mis on lühikesed ja löövad ning soovitavalt a-tähega algavad. See annab firmale eelised kataloogides ning internetis olla nimekirjas eespool. Samuti on Hansapanga tuntusest tingitult kasvanud nõudlus nimede järele, milles sisaldub Hansa.

Kuna enamik andekaid nimesid on juba kasutusele võetud, siis viimasel ajal on hakatud firmale panema kahest sõnast koosnevaid nimesid. Ülimalt populaarne on lisada Invest või Holding, Grupp või Projekt.

Luberman Consulti omanik Marc Vokk rääkis, et valmisfirmade müüjana on neil eesmärk välja mõelda ikkagi potentsiaalsele kliendile sobivaid nimesid. Nende puhul, kelle äripartneriks on välisriigid, peab arvestama muidugi sellega, et nimi ei sarnaneks teises keeles mõne roppuse või märksa teisest valdkonnast pärineva tähendusega.

OÜ Autente konsultant Anneli Vi?njakova lisas, et kui pea päris tühi, siis võetakse ette välismaised telefonikataloogid või otsitakse internetist meeste ja naiste nimesid. Samuti meenutatakse viimaste õhtute lugemisvara.

?Lugesin näiteks ühte Salingeri raamatut ja sealt tuligi mõte panna kõigepealt Salinger ja siis varieerida esimesi tähti, nagu Valinger, Ralinger,? jutustas Marc Vokk.

Vahepeal populaarsust kogunud est-tüvelised ärinimed hakkavad aga kaduma. Neid peetakse liiga seotuks asukohaga. Hoopistükkis vastupidiselt käituvad aga Soome kliendid, kes Eestisse firmasid luues eelistavad liidet Baltic. ?Kui siin on nüüd viimasel ajal olnud juttu Eesti nime tõlkimisest, siis soomlastele on hakanud land-liide meeldima. Hiljuti just tegime firma nimega Värvland.?

Löövate nimede valdkonnast siiski veel nii palju, et hiljuti avas oma kodulehekülje internetis www.kepivabrik.ee. Firma tegeleb puitaedade valmistamisega. Lehekülje kõige suurem külastatavus oli küll laupäeva öösel. Tellimusi aga tuleb ja firma juhi sõnul, mis seal salata, mõningal määral just tänu nimele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 12:09
Otsi:

Ava täpsem otsing