Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Veinihuvi võib anda ameti
Olles vabad traditsioonide kammitsatest, on nad lähenenud oma uuele kutsumusele hoopis teist laadi ideedega, mistõttu on tihtipeale sündinud suurepärane tulemus.
Üks ilmekamaid näited sellisest muutusest on San Franciscost pärit jurist Jess S. Jackson, kes vaid kahekümne aastaga rajas koos kompanjonidega ühe Ameerika edukaima veinifirma. Ostnud kokku väikeste tootjate paremad põllud, kasutades uuemat tehnoloogiat ja uurides pidevalt veinitarbija eelistusi, valmistavad nad edukalt seguveine, millest kahe kohta järgnebki ülevaade.
Kendall-Jackson Collage Semillon-Chardonnay 1999 ? kasutatud viinamarjasordid Semillon 60 ja Chardonnay 40 on korjatud Põhja- ja Kesk-California ookeaniäärsetelt põldudelt, kus merelt laskuv udu ja tuuled loovad tingimused marjade aeglaseks küpsemiseks ja rikkaliku aroomi- ning maitsebuketi tekkimiseks.
Helekollane roheka helgiga vein. Aroomis küps õun, ananass, rohusus ja tsitrusviljade eksootilised nüansid. Osa veinist küpseb väikestes Prantsuse ja Ameerika tammest vaatides, mis segamisel lisab rösti ja vanilli.
Maitselt pehme, pooltäidlane, mõnusa vürtsise pika järelmaitsega. Aroomis tabatud puuviljade, rösti ja vanilli komponendid leiame ka maitses. Huvitav kaaslane suuremate mereandide ? krabid, homaarid ?, pastatoitude, ahjus küpsetatud sealiha ja kanalihast toitude juurde. Serveerida 10?12 kraadi vahemikus. Poehind 236 krooni piires.
Kendall-Jackson Collage Zinfandel-Shiraz 1998 ? veinimeister Randy Ullom on valinud kaks isikupärast viinamarja oma seguveini valmistamiseks ? Zinfandel 76 ja Shiraz 24. Värvuselt helepunane. Aroomis kombineeruvad Zinfandeli küpse kirsi ja Shirazi musta sõstra ja vürtsi lõhnad. Lagrits, paksud lilled, huumusmuld lisanduvad aja jooksul.
Maitses tunda tammevaadi vanilli, musta ploomi vürtsikust ja suitsu, mis annab tunda ka järelmaitses. Vein on küpsenud 11 kuud väikestes tammevaatides, enamiku ajast Prantsuse tammest vaadis. Veini kõrvale sobivad röstitud või grillitud loomaliha, linnuliha, ka uluk, hea piprase kastmega. Soovitada võib ka praegu Ameerikas populaarset küpsetatud lambakooti, kaetud purustatud musta pipra ja sinepiga. Serveerida 18 kraadi juures. Poehind 236 krooni piires.
Autor: Rein Kasela