Kass jättis tuhanded tartlased elektrist ilma

12. detsember 2001, 08:28

Eilehommikune elektrikatkestus jättis mitmeks tunniks vooluta tuhanded tartlased.

Arvutite, pliitide, telerite ja kohvimasinate kõrval jäid seisma aga ka ülikooli geenitehnoloogide aparaadid, mis hoiavad hinge sees Honda Civicu hinda maksvatel laborihiirtel, kirjutab SL Õhtuleht.

Eesti Energia andmeil kadus elekter ühes Tartu alajaamas tekkinud lühise tagajärjel varahommikul kell 6.53. Ametliku info järgi jäid kolmeks tunniks pimedaks Tähtvere, Karlova ja Veeriku linnaosad, kuid tegelikult oli prahmakas suurem. Näiteks Reiniku gümnaasium ja Elmari raadio toimetus ei asu üldse nimetatud linnaosades, kuid pimedusse mattunud kool pidi andma 600 õpilasele vaba päeva ja raadiojaam oli samuti poolteist tundi vait kui haud.

Riia mäel asuvas majas jahutavad ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi külmkapid mõõtmatus väärtuses teadus- ja katsematerjale. ?Täielik eriolukord - kogu süsteem oli rivist väljas!? kirjeldas instituudi teadur. ?Õnneks saime voolu kolmveerand üheksast tagasi. Külmikud ei jõudnud veel üles sulada.?

Samas majas on transgeensete hiirte vivaarium, kus kasvatatakse instituudile ja maailma geenilaboritele katseloomi, mille hind ulatub 200 000 kroonini tükist. Vivaariumi ventilatsioon, mille üks ülesanne on hoida ära hiirte lämbumine, streikis elektrikatkestuse pärast sadakond minutit. ?Paar tundi veel, ja asi oleks läinud väga tõsiseks...? arvas asjatundja.

Väidetavasti keeras tuhandete tartlaste elu pea peale ning pani ülikallite hiirte elu ohtu elektrialajaama hulkuma läinud kass, kes lühist põhjustades jättis sinna ka oma elu.

Seda versiooni ei õnnestunud SL Õhtulehel kontrollida, sest Eesti Energia Tartu kontori juhataja osutus tabamatuks. Ülejäänud töötajate hulgas polnud aga kedagi, kes oleks asjast tahtnud-tohtinud rääkida.

Samasse kategooriasse mahub ka kirjandusmuuseumi direktrissi tõdemus: ?Kõik see aeg, mis ma telefone väntasin, ei leidnud ma ühtegi Eesti Energia telefoni, kus mulle oleks öeldud, mis on lahti ja kui kaua katkestus kestab. See-eest kuulsin ma aga korduvalt õpetust, kuhu jätta oma elektrinäidud.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing