Eksklusiivsed veinielamused

Rein Kasela 14. detsember 2001, 00:00

Jõulude ajal kingitav vein ei ole vaid anonüümne väheste alkoholikraadidega vedelik, vaid igal veinil on oma ajalugu. Seda eriti Vana Maailma veinide puhul, kus iga viinamarjapõld on näinud sajandeid ja iga veinimõisa rajamine on seotud konkreetse sündmusega.

Siin pakutavad veinid pärinevad Prantsusmaalt ning neid ei pruugi olla müügil just igas kaupluses. Otsida tuleb neid kas veinikeldrist või spetsiaalsest poest.

Chateau Monbadon Cotes de Castillon 1999 Cuvée Jeanne de L? Isle ? veini valmistamiseks kasutatakse 75% Merlot? ja 25% Cabernet Sauvignon? ning Cabernet Franci viinamarju.

Sõna cuvée märgib, et meil on tegemist seguveiniga, mis on perekonna traditsioonide kohaselt saanud nime ühe suguvõsa liikme järgi.

Et tegemist on noore veiniga, näitab erk sinakaspunane värvus. Kääritamisel on mahla hoitud kaua kontaktis kestadega, sellest erk värvus ja heal tasemel park.

Veini küpsemine 18 kuud uutes tammevaatides on toonud esile hea pehme tekstuuri. Aroomis tunda punasesõstra- ja mustasõstramoosi, pähklit ja tammevanilli.

Maitse on jõuline, tunda on hapet ja parki ning punaste marjade nüansse. Hea küpsemispotentsiaal veel vähemalt 5?6 aastaks, kuid sobib juba hästi tugevate liharoogadega, eriti kui need on küüslaugukastmes.

Serveerida 17?18 kraadi juures. Poehind 150 krooni piires.

Chateau Laton Saint-Croix du Mont 1998 ? selle piirkonna veinid ei ole Eestis kuigi tuntud. Viinamarjapõõsaste keskmine vanus on 35 aastat ja marjad (Semillon 70%, Sauvignon Blanc 20% ning Muscadelle 10%) korjatakse ükshaaval alles siis, kui nad on kaetud väärishallitusega ja suhkrutase mahlas on saavutanud maksimumi. Hoolikas kääritamine on andnud õlgkollase värvusega naturaalselt magusa veini.

Aroomis on aprikoosi, pirni, rabarberit, mett ning sinihallitusjuustu ja ürtide nüansse. Maitse täidlane, mesine, rikas ürtidest. Hea tasakaal ja meeldiv järelmaitse.

See vein sobib hästi kingikotti, kui ees ootab seltskondlik koosviibimine tordi või koogi söömisega. Maitseb suurepäraselt koos sinihallitusjuustuga.

Serveerida jahutatult 12 kraadi juures. Poehind 136 krooni piires.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing