Seadus kohustab tööandjat töötuskindlustusmaksete tõendit esitama

05. jaanuar 2004, 12:28

Töötuskindlustuse seadus kohustab tööandjaid andma töölepingu lõpetamisel töötajatele tõendi makstud tasude ja kinnipeetud töötuskindlustusmaksete kohta.

Vastava tõendi vormi on kehtestanud sotsiaalminister oma määrusega, öeldakse töötukassa teates.

Töötuskindlustuse seaduse § 42 järgi on tööandja kohustatud andma kindlustatu nõudmisel talle töösuhte lõpetamisel tõendi viimasel 12 töötatud kalendrikuul makstud tasude liikide, suuruste ja tasudelt kinni peetud töötuskindlustusmaksete kohta kalendrikuude lõikes.

Tõendi andmed on Töötukassale olulised kindlustatu kindlustusstaa?i ning keskmise kalendripäeva töötasu kindlakstegemisel. Töötukassa saab tööandjate antud tõenditelt kontrollida, kui palju mingi kuu eest on töötajale arvestatud tasu ning kinni peetud töötuskindlustusmakset.

Kindlustatu suhtes tuleb lugeda makse kinnipeetuks, kui see on arvestatud ja temale makstavatelt tasudelt kinni peetud. Seaduse kohaselt arvestatakse üks kuu kindlustusstaazhi kindlustatule, kes on maksnud töötuskindlustusmakset ühe kalendrikuu eest, sõltumata selles kalendrikuus töötatud päevade arvust. Maksuameti andmetest, mis tööandjad esitavad kassapõhiselt, ei ole võimalik kindlaks teha, missuguste kuude eest on tasu makstud ning seega ei saa selle põhjal määrata kindlustusstaazhi pikkust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing