Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Briti muusikakrooni juveel Eestis

Kersti Inno 09. jaanuar 2004, 00:00

Eestisse tuleb koor Eesti Kontserdi kutsel huvitava, mitmekesise kavaga, mille hulgas üks esiettekanne: koori endise laulja, nüüd tunnustatud briti helilooja Judith Binghami ?Bachi haud?. Selle kõrval on värskemad ja põnevamad teosed ?oti-ameerika helilooja Thea Musgrave?i ?Rorate coeli?, neegrispirituaalid Michael Tippetti oratooriumist ?Meie aja laps? ja Bob Chilcotti ?My Prayer? ? üks kolmest 2000. aasta Vancouveri festivali tellimustööst, mis tugineb Henry Purcelli kooriteosele ?Hear my Prayer?. Vanemast muusikast on kavas mainitud Purcelli originaal ning John Sheppardi ja Johann Sebastian Bachi motetid. Pärnu ja Tartu publik saavad kuulata ka muusikute kaitsepühaku Cecilia päeval, 22. novembril sündinud Benjamin Britteni Hümni pühale Ceciliale ja Max Regeri motetti. Tallinna publikule esitatakse tonaalse koorimuusika üks keerukamaid teoseid, Richard Straussi ?Saksa motett? ? loodud neljale solistile ja 16häälsele koorile. Selle teose esitamisel ühineb BBC Singersiga Eesti Filharmoonia Kammerkoor, kel Straussi motetiga varasem kogemus tööst Olari Eltsiga.

Konkurents BBC Singersi koori on tohutu ning traditsioon aukartustäratav. Koori ajalugu ulatub 1920ndatesse. Repertuaar hõlmab viie viimase sajandi koorimuusikat renessansist kaasajani.

Maailmakuulsus on saavutatud eelkõige nüüdismuusika interpreteerimisega. 75 tegevusaasta jooksul on koor tellinud ja toonud esiettekandele teoseid paljudelt 20. sajandi suurtelt heliloojatelt. CDdele on salvestatud enamik viimase 150 aasta olulisematest kooriteostest.

Loomulikult on koori repertuaaris ka kuulsaimate eesti koorikomponistide Pärdi ja Tormise looming ning sellest eraldi heliplaatki välja antud.

Maailma tipptasemel koorikontsert on kahtlemata delikatess end laulurahvaks pidavale eesti publikule.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:23
Otsi:

Ava täpsem otsing