Puit ja mööbel vähendavad miinust

Peeter Stamberg 14. jaanuar 2004, 00:00

Kaubavahetuse suur puudujääk valmistab muret juba aastaid. Viimaste, novembrikuu näitajate põhjal oli kaubavahetuse puudujääk väikseim alates 2002. aasta augustist.

Miinus väliskaubanduses oli küll enam kui aasta madalaim, kuid küündis siiski koguni 1,8 miljardi kroonini. Puudujäägi suurt paisumist on pidurdanud peamiselt puidu ja puidutoodete ning mööbli väljavedu Eestist.

Viimased kaks aastat on puit ja sellest tehtud tooted andnud kogu ekspordist 13?18 protsenti. Novembris veeti puitu välja ligi 800 miljoni krooni eest. Perioodil 2002. aasta detsember kuni eelmise aasta november ületas puidu väljavedu eksporti keskmiselt 580 miljoni krooni võrra kuus. Möödunud aasta mais küündis eksport antud kaubarühmast koguni ühe miljardi krooni lähedale. Puiduimport on seni olnud ekspordist pea neli korda väiksem, mistõttu ongi kaubavahetus positiivne.

Plusspoolel on ka mööblitoodete väljavedu. Mööbli väljavedu on viimastel kuudel sissevedu ületanud ligi 400 miljoni krooni võrra kuus.

Rohelise kulla ja mööbli hoogsast väljaveost ainuüksi aga ei piisa kaubavahetuse puudujäägi vähendamiseks. Peaaegu kõiki ülejäänud suuremaid kaubagruppe vaadates tuleb tõdeda, et Eesti veab kaupasid sisse rohkem kui välja.

Suurimat miinust annab masinate ja seadmete ning transpordivahendite sissevedu. Nende kahe kaubarühma kokkuliitmisel ületas import eksporti novembris enam kui pooleteise miljardiga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:06
Otsi:

Ava täpsem otsing