ELis teravneb võimuvõitlus

Sirje Rank 15. jaanuar 2004, 00:00

?Prodi on Komisjoni pea pakule pannud,? kirjutas eile Financial Times. ?Euroopat laastab hullu poliitika tõbi,? kirjutas Svenska Dagbladet. ?Euroopal seisavad ees seismilised eelarvelahingud,? kirjutas Guardian. ?Juriidiline draama võimu üle Euroopa Liidus,? kirjutas Politiken.

Läbiva joonena kõlab hoiatus, et Euroopa jaoks otsustaval aastal, kui on vaja lõpule viia detsembris ummikusse jooksnud kõnelused ELi põhiseadusliku leppe üle, algavad kõnelused 2007.?2013. a eelarve üle ning liidu struktuurid on pinges 10 uue liikmesriigi vastuvõtmisest, lisab sel nädalal lahvatanud kriis veelgi paksu verd.

?ELi ees seisvate ülesannete valguses oleks kasulikum otsida koostööd, mitte konfrontatsiooni,? ütles Saksamaa rahandusminister Hans Eichel.

Uue vastasseisu eest hoiatasid Euroopa Keskpank, Euroopa ametiühingute keskorganisatsioon ETUC, Europarlamendi esimees ja mitmed nõunikud.

Hoiatustest hoolimata otsustas Euroopa Komisjon teisipäeval kaevata Euroopa Kohtusse eurotsooni rahandusministrid, kes jätsid mullu novembris mitu aastat eelarvedistsipliini rikkunud Saksamaa ja Prantsusmaa karistamata. Ministrid käitusid risti vastupidi Komisjoni soovitustele ning stabiilsuspakti reeglitele, mille järgi rikkujaid karistatakse trahviga.

Nüüd peab kohus otsustama, kas ministritel oli õigus ELis kokku lepitud protseduuri omavoliliselt muuta. Sisuliselt on kaalul küsimus, kas Euroopa Liidus kehtivad seadused või määrab suurriikide suva.

Komisjoni 20 volinikust olid rahandusministrite kohtusse kaebamise vastu Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia volinikud. Eile kinnitas Komisjoni esimees Romano Prodi uuesti, et otsus sündis raskelt. ?Kuid me olime sunnitud seda tegema sel lihtsal põhjusel, et seadusi ja reegleid tuleb täita,? ütles Prodi Bloombergi vahendusel.

Enamik volinikke toetas Prodi seisukohta. ?Kui me ei oleks kohtusse läinud, oleks EL sattunud ettenägematusse seadusteta olukorda. Sellest oleks saanud orgia, kus suured riigid otsustavad väiksematega arvestamata,? ütles Taani eurovolinik Poul Nielsen ajalehele Politiken.

Seda aspekti rõhutas ka Komisjoni rahandusvolinik Pedro Solbes, kelle sõnul on Komisjoni kohus vältida pretsedenti, mis seadustaks reeglite rikkumise teisteski valdkondades, eriti kui mais on liitumas 10 uut riiki.

Euroopa Komisjon lubas tuleval kuul esitada ettepanekud stabiilsuspakti reformimiseks, mis muudaksid selle paindlikumaks ning enam majandusliku reaalsusega arvestavaks. Kohtuasi võib aga dialoogi raskeks teha.

Komisjon taotleb kohtuasja menetlemist kiirkorras, mis võiks lahenduse anda kuue kuu jooksul. Kui Komisjon saab õiguse, on see oluline võit Euroopa Liidu ühiste mängureeglite kaitseks, kuid tähendab süvenevat vastasseisu Euroopa suurimate riikide Prantsusmaa ja Saksamaaga. Kaotus õõnestaks aga Komisjoni niigi kõikuvat autoriteeti.

Euro kurssi ei ole stabiilsuspakti rikkumine mõjutanud. ?Euro tugevnemine johtub pigem USA probleemidest,? ütles majandusprofessor Claus Vastrup Politikenile, ?maksebilansi ülejääk on vaid 0,5% SKTst, mis ei õigusta sellist tõusu.? Mõju on olnud nii palju, et Euroopa Keskpank on olnud vähem valmis intresse alandama. Samuti arvas Vastrup, et praegu toimuv võib edasi lükata aega, mil uued riigid euroga ühinevad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:06
Otsi:

Ava täpsem otsing