Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    ITee uudised

    Norra meediafirma Findexa ostis MicroLinkilt Delfi portaalid 80 miljoni krooniga. Uus omanik plaanib jätkata Delfi tegevust ja kindlustada firma arengut internetimeedia valdkonnas. Delfi on meediafirma ega kattu MicroLinki kui IT-ettevõtte põhitegevusaladega, põhjendas MicroLinki juht Allan Martinson. Findexa rahvusvaheliste operatsioonide juhi Margus Sonnorpi sõnul võib Findexa ja Delfi tegevuses leida mõlemale ettevõttele kasulikku olulist sünergiat. Norralased kavatsevad lähiajal avada portaali ka Venemaal ja Ukrainas.
    Delfi asutati Eestis ja Lätis 1999. aasta sügisel ning Leedus 2000. aasta talvel. Delfist sai Baltimaade suurim internetikeskkond, mida EMORi andmeil külastab üle 1,1 miljoni kasutaja. Delfi opereerib kuut portaali: kohalikus keeles portaalid kolmes Balti riigis ning venekeelsed portaalid Lätis ja Eestis, lisaks leedukeelne kataloogikeskkond. Emori viimase uuringu järgi oli Delfil Eestis 365 000 kasutajat. Delfi käive oli juulist 2002 juunini 2003 kestnud finantsaastal 23,2 miljonit krooni, käesoleva finantsaasta käibeks ennustab Delfi 30 mln kr ja kasumiks 1,5 mln kr. Eestis kuuluvad lisaks infotelefonile 119 Findexa toodete hulka Ettevõtete Telefoniraamat, kohalikud telefoniraamatud INFO+ märgi all ja wwwinfopluss.ee .
    Järgmisel aastal võivad ülikooli astujad oma dokumendid ID-kaardi abil esitada ning suvised pikad sisseastumisjärjekorrad kolivad internetti. Eesti Infotehnoloogia Sihtasutus (EITSA) plaanib loodava võrguga ühendada kõik ülikoolid, kus jagatakse riigitellimusega õppekohti, kirjutas Päevaleht. EITSA juhatuse liikme Indrek Reimandi sõnul tõuseb projektist enim tulu riikliku koolitustellimuse kohtadele pürgivatele tudengitele ja vastavatele kõrgkoolidele. Kuigi dokumente saab edaspidigi isiklikult kohale viia, vähendaks uus võimalus tulevaste tudengite jalavaeva ning võimaldaks endiselt mitmesse kooli sissesaamist proovida. Isiklikult tuleb kohale viia dokumendid, mida riiklikes registrites pole, samuti esseed või maalid. ?Kui inimene algatab oma ID-kaardiga sisseastumisprotseduuri, siis ta annab kõrgkoolidele volituse, et nad võivad tema eksamitulemusi ja kodanikuandmeid küsida,? märkis Reimand.
    CV Keskus ostis 34% internetipõhist ostu-müügikeskkonda www.osta.ee haldavas ettevõttes, saades osta.ee suurimaks omanikuks. Teised osta.ee omanikud on investeerimispank LHV, Rain Lõhmuse investeerimisfirma ja eraisikutest väikeaktsionärid. Osta.ee?d haldava firma juhatajana töötab CV Keskuse ärijuht ja osta.ee tegevjuht Raivo Hein.
    Ühtlasi tutvustas osta.ee oma täielikult uuendatud veebikeskkonda. Uus osta.ee sisaldab peamise uuendusena võimalust müüa oma kaupa fikseeritud hinnaga. Keskkonnas on uus e-kontode süsteem, kus ostja saab maksta osta.ee- siseselt. ?See tähendab, et raha võib üle kanda suvalisele inimesele, ainuke tingimus on, et raha saajal peab olema e-mail,? märkis Hein. Lähitulevikus lisandub e-deposiidi lahendus. Sisu poolest on tegu notari deposiidi analoogiga. Kõik osta.ee kasutajad peavad ennast autentima internetipankade või ID-kaardi vahendusel. Ligi 40 000 registreerunud kasutajaga osta.ee on kasvanud viie aastaga Eesti suurimaks oksjonikeskkonnaks. CV Keskusel on 60 000 registreeritud kasutajat.
    IT-firma Telema vahendas mullu üle poole miljoni elektroonse dokumendi, alates e-tellimissüsteemi kasutuselevõtust on kokku edastatud ligi miljon e-dokumenti. Mullu ulatus vahendatud e-dokumentide arv üle poole miljoni, mis on 3,5 korda enam kui 2002. aastal. Teenuse kasutajatel on võimalus edastada ja saada elektrooniliselt arveid, saatelehti, pakkumisi, tellimusi ja aruandeid. Telema e-süsteemi läbinud elektroonsete kaubadokumentide alusel tarnitud kaupade rahaline väärtus kasvas mullu aastaga ligi kolm korda, ulatudes enam kui 2,5 miljardi kroonini. 2003. aastal lisandusid e-dokumentide kasutajate hulka teiste seas ETK ühistud, Rautakesko, Optiroc, Pere Leib, Balti Sepik, Valga Lihatööstus. Tänavuseks prognoosib Telema elektroonse dokumendivahetuse vähemalt kolmekordset kasvu. Telema teenust kasutab tänase seisuga ligi 50 hulgimüüjat ja tootjat.
    Hulgifirmale Tech Data oli detsember aegade parim kuu, käive 53 mln kr on enam kui veerandi võrre suurem kui 2002. aasta detsembris. Kogu kalendriaasta käive on ettevõtte teatel esialgsetel andmetel 410 mln kr. Tech Data müüs eelmisel aastal 3500 kantavat arvutit, mis on 75% rohkem kui ülemöödunud aastal.
    Arvutikaupade ja koduelektroonika hulgimüüja GNT tegi läinud aasta detsembris samuti müügirekordi. Kuu müügikäive oli 68 mln kr, mis on veerandi võrra rohkem kui ülemöödunud aastal samal ajal. GNT juht Anti Kuiv ütles, et detsembri käibe tingis eelkõige soodne turukonjunktuur. ?Firmad investeerisid oma IT-süsteemidesse, eraisikud ostsid tehnikakaupu jõulukingiks ja riigisektor käitus eelarveülejääke kulutades aastalõpule kohaselt,? sõnas ta.
    Mulluse kalendriaasta käive on GNT-l esialgseil andmeil 11% suurem kui 2002. aasta läbimüük.
    Esimese sidefirmana pakkus Uninet 1. jaanuarist telefonioperaatori vahetust nii, et säilib kliendi vana lauatelefoninumber. Vana numbri saavad säilitada nii Unineti võrku tulijad kui ka need, kes soovivad teise operaatori juurde minna. ?Võrdleme telefoninumbri liikumist 2001. aastal toimunud telefoniteenuste turu avanemisega,? märkis Unineti juht Markus Nisula. Eelkõige on telefoninumbri vahetamine olnud valuline protsess ettevõtetele, sest numbrite läbi on nad kättesaadavad ja tuntud, lisas ta. Unineti klientidest üle 90% on ärikliendid, kellele tähendab telefoninumbri säilitamine osa äriedust.
    Uus operaator selgitab kliendi vastuvõtmise võimaluse, sõlmib lepingu endise operaatoriga ja lepib viimasega kokku kliendi ülemineku aja. Seejärel on kliendil võimalus lõpetada leping endise operaatoriga ja sõlmida see uue operaatoriga. 1. jaanuarist saab säilitada oma telefoninumbri ka asukoha vahetamisel Eesti piires, lisandus operaatori eelneva valiku võimalus. Viimane tähendab, et tarbija määrab eelnevalt kindlaks soovitava telefoniteenuse osutaja ega pea edaspidi valima iga kõne ette operaatorkoodi. Sideamet asutas oma veebiküljele teisaldatud telefoninumbrite andmekogu.
    10. jaanuarist saab Tartu ühistranspordis sõita ID-kaardil põhineva piletiga, tegu on Eestis esmakordse ID-kaardi rakendusega bussipiletina. Teenus toimib EMT või Tele2 võrgus toimiva mobiiltelefoniga. Need EMT kliendid, kes kasutavad tööandja nimel olevat mobiili, peavad enne isiklikuks tarbeks pileti ostmist avama hanza.netis või U-Netis m-konto. Seal määratakse, mis kontolt hakatakse raha üle kandma ja telefoninumber, millelt helistades saab ülekande teha. Pileti ostmiseks peab vastav summa olema nimetatud kontol. Pileti eest tasumiseks tuleb helistada lühinumbrile, kust saabub vastuseks kinnitav SMS.
    Autor: ÄP
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.