Klaasitehas töötab kohtuasja kiuste

Liis Kängsepp 23. jaanuar 2004, 00:00

Pankrotimenetluse lõppu ootav AS Skankristall on saanud uue hingamise Jaan Rüütmanni firma OÜ Tarbeklaas näol, kes on üle võtnud Skankristalli tehase, töötajad ja kaubamärgi.

Kuna Skankristalli suurim võlausaldaja Jaan Manitski ning suurärimees Endel Sifi firma Logman Invest alles käivad kohut ettevõtte pankrotivara enampakkumise tulemuse pärast, ei saa Rüütmann praegu tehast koos sisseseadega ära osta. Pankrotihaldur Peep Lillemäe sõnul on Rüütmanniga sõlmitud tähtajatu leping, sest pole teada, kuidas kohtuasi laheneb.

2002. aasta septembris osalesid mõlemad suurärimehed avalikul pankrotivara müügil, mille võitis 13miljonilise pakkumisega Jaan Manitski. 10 miljonit pakkunud Logman Invest vaidlustas seepeale pankrotivara müügi. Millal kohtuasi lahenduseni võiks jõuda, ei tea Lillemäe ega Manitski.

?Kui nad valivad endale advokaadid, kellel ei ole hea tervis, siis see asi võib mitu aastat kesta veel,? vihjab Manitski sellele, praegu on kohtuistungit mõned korrad edasi lükatud, sest Sifi advokaadid on olnud haiged. ?Kui ma oleks teadnud, et sadamamehed tahavad ainult seda maatükki saada ja tootmisest ei hooli, siis ma oleksin vältinud pankroti väljakuulutamist,? lisas Manitski, kes nägi pankrotis esialgu ettevõtte saneerimise võimalust. Manitski sõnul olid tal selleks hetkeks olemas uued investorid ning ta oli huvitatud klaasitootmise jätkamisest.

Endel Sifi sõnul pole temal Manitskiga mingit vastasseisu, vaid Logman Invest üritas väljastpoolt siseringi teha pakkumist pankrotivara ostuks, kuid see lükati tagasi. Seega otsustati oma õigusi kaitsta kohtus. ?Kogu selle pankrotipudru on Manitski ise kokku keetnud,? sõnas Siff, kes samuti on huvitatud klaasitööstuse säilitamisest Eestis. ?Ja mulle tundub, et ta ei teinud seda eetilistel kaalutlustel.?

Pankrotihaldur Peep Lillemäe sõnul oli kolmanda osapoole rentnikuks võtmine asjade loogiline käik, sest kumbagi kahest kohtuvaidlusega seotud mehest ei saanud ta eelistada. ?Keegi teine peale Rüütmanni pole tahtnud tootmist jätkata,? sõnas Lillemäe. ?Manitski poleks saanud seda teha ja ma ei usu, et Siff on huvitatud sellest, et seal klaasitootmist jätkata.?

Skankristalli direktor Aime Raimets loodab siiski pankrotile peatset lahendust ning näeb Rüütmannis potentsiaalset Eesti klaasikunsti järjepidevuse jätkajat. ?Ta ei ole seda tüüpi ärimees, kes näeb ainult ühekordset tulu, vaid vaatab asjadele pikema perspektiiviga,? ütles Raimets. ?Ma väga loodan, et sel aastal pankrot lõpeb ikka ära ja Rüütmann saab tehase seadmed välja osta.?

Rüütmann ise endas printsi valgel hobusel, kes päästab Eesti klaasikunsti, ei näe. Tema sõnul on liialt optimistlik ka Raimetsa arvamus, et Tarbeklaas jõuab poole aastaga kasumisse. Pigem on mehe sõnul realistlik lootus jõuda poolteise aastaga nulli. ?Kasumist ma ei räägi praegu üldse,? sõnas Rüütmann. ?See äri ei ole nii, et ostan, müün ja vahetan.?

Võlausaldajate nõuded kokku ulatuvad ligi 24 mln kroonini, millest Krediidiinfo andmetel moodustab koos viivistega 6,4 mln krooni võlg maksuametile. Skankristalli suurim võlausaldaja on ettevõtte omanik Jaan Manitski, kelle sõnul on tema nõue umbes 13 miljonit krooni. Manitski sõnul läks Skankristall pankrotti eelkõige seetõttu, et üks rootslastest omanikke, kel olid nii juhtimis- kui ka klaasitööstuse kogemus ning kontaktid, sai Estonia laevakatastroofis surma. Teised investorid ei suutnud aga distantsilt ettevõtet piisavalt kontrollida ning juhtida.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing