PM: Ohtlik linnugripp Eesti kanu veel ei ohusta

27. jaanuar 2004, 07:44

Veterinaaride hinnangul ei maksa Eestil linnugrippi karta, sest siinne kliima ning hügieeninõuded erinevad põhjalikult Aasiast.

Eestis oli linnugripi ehk lindude katku viimane puhang 1950. aastate lõpus ning Euroopas pole seda olnud juba aastaid. Üksikjuhuks oli vaid aasta eest Hollandis olnud epideemia, kirjutab Postimees.

Pakistanis, Tais, Vietnamis ja Lõuna-Koreas on linnugripp seevastu nõudnud juba miljonite kanade elu. Pakistanis mõõdetakse hukkunud kanade arvu kahe miljoniga, Lõuna-Koreas on tapetud aga 2,5 miljonit lindu.

Põllumajandusülikooli loomaarstiteaduskonna õppejõu Jaagup Alaotsa sõnul ei saa viiruste puhul kunagi anda sajaprotsendilist garantiid, et see hoolimata kaugest vahemaast siia ei jõua. «Kunagi ei või teada, millal mõni turist otsustab kanaliha Aasiast siia tuua ja seeläbi ka haiguse Eestisse kanda,» selgitas Alaots.

Samas tunnistab ta, et Euroopa kinnised piirid ning siinsed terved linnud teevad olukorra paremaks ning välistavad teatud määral haiguse puhangud Euroopas ja Eestis. Samas on Alaotsa sõnul ka viirused pidevas arengus, mistõttu ei või nende leviku meetodite osas kunagi päris kindel olla.

Talleggi juhi Kalvar Kase sõnul on näiteks nende ettevõttes Aasia uudiste taustal hügieenieeskirju tavapärasest rangemalt võtma hakatud. «Kui tavaliselt on kanalasse ligipääs teatud tingimustel ikkagi võimalik, siis praegu ei lase me peale talitajate sinna küll kedagi,» rääkis Kase.

Tema sõnul ei maksa aga unustada, et hügieenieeskirjad ja seeläbi ka lindude tervis on Eestis märksa paremas korras kui Aasias. Samuti räägib Eesti kasuks kliima, mis ei ole viiruste levikuks nii hea. «Praegu ei ole lindudele ja seeläbi ka inimestele küll mingit ohtu, mistõttu ei maksa ennast Aasia uudistest hirmutada lasta,» kinnitas Kase.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing