Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Külastaja otsib restoranist sooja elamust

Rivo Sarapik 30. jaanuar 2004, 00:00

Peaaegu iga päev väljas söömas käiv GS Cargomasters Eesti tegevjuht Raido Rebane selgitab, et toitlustusasutuse headuse määravad teenindus ja toit. Just sellises järjekorras.

Telema Grupi turundusjuht Mall Kohv leiab aga, et söögikoha puhul on tegelikult tähtsad nii toit, teenindus kui ka interjöör. Kui üks nendest on nõrk, siis tegelikult pole lõpptulemus enam täiuslik.

Smarten Logistika juhataja Martin Petjärv hindab restorani juures detaile. ?Mulle on olulised puhas õhk, maitsev toit ja ka see, et kohvikoor oleks päris, mitte väikeses plastmasstopsis,? toob ta näiteid.

Nädalas peaaegu üle päeva restorani külastava Toyota Balticu turundusjuhi Üllar Lanno sõnul on söögikoht hea, kui arvet makstes tekib soov jootraha jätta.

Külastuse jooksul hindab Lanno, kas menüüs lubatu ja tegelikult pakutu läheb kokku, ehk kui ootused on menüüs liiga kõrgele tõstetud ning kui ettekandja samuti viisakuse ja tähelepanuga ei hiilga, siis tuleb olla kriitiline, leiab Lanno. ?Tavaliselt ma aga sellesse kohta enam tagasi ei lähe.?

Endrik Randoja Eesti Konverentsikeskusest leiab, et mõni aeg tagasi oli igal pool toit keskpärane, muljet avaldasid interjöör ning haruharva ka teenindus.

?Täna on rõõm näha, et rohkem panustavad restoranid toidu kvaliteeti ja teenindusse kui mõttetult kallisse interjööri,? selgitab Randoja. ?Närvi ajab aga toidu üleküpsetamine näiteks köögiviljade, punase kala ja veiseliha puhul ning hoolimatus teeninduses. Muidu olen üsna tolerantne.?

Rebane jälgib restoranis, et interjööris poleks vasturääkivusi ja teenindajal oleks nn kolmas silmapaar kliendi jälgimiseks. ?Söögil peaks olema voil? välimus. Kuid loomulikult ka maitse peab jääma normaalsuse piirimaile. Vahel, kuid harva on suudetud kohutava väljanägemisega portsjonist välja meelitada väga hea maitseelamus.?

Mall Kohv peab ennast restorani külastades üsna kriitiliseks ja eeldab interjööri puhul lisaks kujundusele ja hubasusele kindlasti ka puhtust. ?Meeldiv tunne peab tekkima juba välisuksest sisenedes, mitte alles niinimetatud söögisaali jõudes,? selgitab Kohv.

?Toidu ja joogi puhul on oluline lisaks maitsele kindlasti see, et see jõuaks lauale õige temperatuuriga, ehk siis toit soovitavalt soojalt ja valge vein ning õlu pigem jahedalt ja külmalt, nii nagu ette nähtud. Toidu puhul annavad ka sümpaatne garneering ja huvitava värvi, kujunduse või kujuga lauanõud väga palju juurde. Alati on meeldivaks üllatuseks, kui antakse maja poolt mingi väike tervitusamps või -naps.?

Teeninduse puhul on peale viisakuse tähtis ka see, et teenindaja teaks, mida pakutakse, mida mingi toit sisaldab, ja oskaks toitude kõrvale veine soovitada.

?Samuti on tore, kui teenindaja on valmis köögis läbi rääkima, kas on võimalik mingit lisandit muuta või mingit toiduainet välja jätta, mitte ei võta sind kui tüütut putukat,? räägib Kohv.

?Kui on lilled, siis on hea, kui teenindaja toob ise vaasi, mitte ei pea talle seda korduvalt meelde tuletama.?

Eestis on Randoja hinnangul liiga vähe lihtsaid, aga huvitavaid söögikohti. Lisaks leiab ta, et võiks olla rohkem eri rahvaste kööke ja südamlikku teenindust.

Philips Balticu müügijuhi Martin Pedai arvates võiks Eesti turule tuua ka Läti nokia, Lido restoranide keti. ?Lido on tõeline Läti nokia ning magnet turistidele. Neile kuulub Riias kiirsöögikohtade kett, umbes viie restoraniga,? teab Pedai.

?Söögikohtade kujundus oli väga huvitav, toit väga hea ja valik lai. Taolise kontseptsiooniga söögikohta Eestis ei tea,? lisab Petjärv.

Veel on siinsete toitlustusasutuste puhul puuduseks see, et need kipuvad mõnikord kiiresti pärast avamist oma taset kaotama. ?Ja kõige sagedamini minnakse siiski alt teenindusega, ilmselt on põhjuseks väidetavalt väga madalad palgad selles sektoris ja ka liigne kergeusklikkus, et see on kerge amet, mille peale võib keda iganes tööle võtta,? selgitab Kohv probleemi põhjust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing